Przekaźnik wycieraczki tylnej szyby

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Pan Japuk
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Przekaźnik wycieraczki tylnej szyby

Post autor: Pan Japuk » wt sty 25, 2005 14:42

Temat tego przekaźnika był już nieraz przerabiany ale mam pytanie do tych którzy w sprawach elektrycznych czują się mocniejsi ode mnie. Słychać wyraźnie jak przekaźnik załącza a do silnika wycieraczki nie dochodzi napięcie. Nie chce mi się rozbieraćcałego samochodu żeby sprawdzać po kolei przewody. Czy jest możliwość żeby przekaźnik cykał a nie dawał napięcia? Silnik jest na pewno dobry bo go wymontowałem i sprawdziłem. Jak ktoś się orientuje to czekam na informacje.

Awatar użytkownika
lanumisu
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lanumisu » wt sty 25, 2005 14:48

A bezbiecznik sprawdziles?

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » wt sty 25, 2005 14:49

Sprawdzałeś czy przewody w gumowaej rurce są OK. Po lewej stronie przy zawiasie.

Pan Japuk
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Pan Japuk » wt sty 25, 2005 15:18

Bezpieczniki sprawdzałem - wszystkie OK a przewody z tego co widziałem też wyglądają na nie uszkodzone w żaden sposób. I to jest właśnie ta zagadka.

Awatar użytkownika
lanumisu
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lanumisu » wt sty 25, 2005 18:44

"Wygladaja na nieuszkodzone" Przedzwon je omomierzem. Jesli one sa w porzadku, to najprawdopodobniej programator nie podaje napiecia na silnik. Jemu przyjzalbym sie blizej.

Pan Japuk
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Pan Japuk » wt sty 25, 2005 19:47

Może w tym momencie zadam głupie pytanie ale jakbym wiedział to bym nie pytał hehe. Gdzie jest ten programator i jak to wygląda?

borbet
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Przekaźnik wycieraczki tylnej szyby

Post autor: borbet » wt sty 25, 2005 21:40

Pan Japuk pisze:Temat tego przekaźnika był już nieraz przerabiany ale mam pytanie do tych którzy w sprawach elektrycznych czują się mocniejsi ode mnie. Słychać wyraźnie jak przekaźnik załącza a do silnika wycieraczki nie dochodzi napięcie. Nie chce mi się rozbieraćcałego samochodu żeby sprawdzać po kolei przewody. Czy jest możliwość żeby przekaźnik cykał a nie dawał napięcia? Silnik jest na pewno dobry bo go wymontowałem i sprawdziłem. Jak ktoś się orientuje to czekam na informacje.
Sprawdź omomierzem, czy jest połączenie pomiędzy wtyczką wycieraczki a złączem z boku bagażnika. w Golfie3 trzeba rozebrać obudowę klapy i zajrzeć do "schowka" po lewej z tyłu.

Jak okaże się, że nie masz połączenia to na bank popękały przewody w gumowej przelotce między klapą a budą (w Golfie3 jest to lewa przelotka). Wtedy zabezpiecz się w przewody, koszulki termokurczliwe i taśmę izolacyjną (+ nożyk itp.) i ponaprawiaj połączenia.

U mnie w Golfie z '96 tylko 1 (słownie: jeden) przewodzik był cały!!! :crazy:

PZDR

dYZIO (nick: borbet)
[color=green][i]A ja jeżdżę na gazie...[/i][/color]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”