[MK3] gdzie w golfie jest czujnik uderzen?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] gdzie w golfie jest czujnik uderzen?
jak w temacie.
ma mk3 cos takiego?
ma mk3 cos takiego?
Ostatnio zmieniony ndz wrz 03, 2006 21:09 przez gagi3, łącznie zmieniany 1 raz.
pasy pirotechniczne sa 
sam musialem jeden wyrzucic
i zalozyc zwykly pas bo za pirotechniczne cenia sobie za duzo 
a ten czujnik uderzen. bardziej chodzilo mi o cos takiego co przy uderzeniu sprawia ze wywala mi poduszki powietrzne (chyba ze to wszystko zalatwia komp opd poduszek )
bo zakladam se nowe poduchy i boje sie ze wystrzela mi
(tak przy okazji ma ktos tasme do pod powietrznej w kierownicy do MK3?)
[ Dodano: Sro Sie 09, 2006 13:27 ]
moze to cos takiego??
http://www.allegro.pl/item112452644_vw_ ... erzen.html
wogule sie na tym nie znam
sam musialem jeden wyrzucic
a ten czujnik uderzen. bardziej chodzilo mi o cos takiego co przy uderzeniu sprawia ze wywala mi poduszki powietrzne (chyba ze to wszystko zalatwia komp opd poduszek )
bo zakladam se nowe poduchy i boje sie ze wystrzela mi
(tak przy okazji ma ktos tasme do pod powietrznej w kierownicy do MK3?)
[ Dodano: Sro Sie 09, 2006 13:27 ]
moze to cos takiego??
http://www.allegro.pl/item112452644_vw_ ... erzen.html
wogule sie na tym nie znam
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
czyli wszystko zalatwia komputerek od poduszek i wystarczy go skasowac.Marihuana Man pisze:Czujnik udarowy z centralą jest w tunelu środkowym między siedzeniami...gagi3 pisze:bardziej chodzilo mi o cos takiego co przy uderzeniu sprawia ze wywala mi poduszki powietrzne (chyba ze to wszystko zalatwia komp opd poduszek )
dzieks.
Mam dwie poduchy w golfiku. Też sie zastanawiałem jak działa ten czujnik udarowy. Raz mój ojczulek sklepił sie z TIRem i porozrywał cały prawy bok- poduchy nie wywaliły. Drugim razem mój brat sie za bardzo rozpędził i w rów wjechał. Przyrył ładnie, a po drugiej stronie rowu lekko w słup przydzwonił, też poduchy całe.
Tak więc nadal sie zastanawiał jak działa ten czujnik udarowy. Czy żeby poducha zadziałała to niezły dzwon musi być, czołowy?
[ Dodano: Nie Wrz 03, 2006 20:36 ]
A zderzak bez problemu można ściągać. Żadnych kabelków przy zderzaku nie ma
Tak więc nadal sie zastanawiał jak działa ten czujnik udarowy. Czy żeby poducha zadziałała to niezły dzwon musi być, czołowy?
[ Dodano: Nie Wrz 03, 2006 20:36 ]
A zderzak bez problemu można ściągać. Żadnych kabelków przy zderzaku nie ma
owsikk, jesli masz auto zza zachodniej granicy, to moze poduszek juz wcale nie masz
a w to miejsce sa zaslepki, a zarowki od jaskow albo ktos powykrecal, :green_fuck: albo odcial kable. najlepiej sprawdzic vagiem czy nie ma bledow od poduszek/napinaczy pasow.
A tak wogle to da sie wykasowac crash'a z sensora od poduch? bo ja slyszalem ze trzeba nowy sensor kupic.
Pozdro
A tak wogle to da sie wykasowac crash'a z sensora od poduch? bo ja slyszalem ze trzeba nowy sensor kupic.
Pozdro
Autko nie było podpinane pod kompa więc nie moge powiedzieć czy sa poduchy.
Z tego co sie przyglądałem to nie są zaślepki. Jak ciągnąłem kable do wzmacniacza to ściągałem plastiki z obu stron w samochodzie. Napinacze są oba takie same więc raczej nic nie było ruszane. Do tego jak ojczulek prawy bok rozerwał to zero szpachli i innych kolorów blach. Tak samo lewy przedni błotnik. Z resztą znam sie na lakierze i wiem że nie było malowane. A jakby było to myśle że ludziska chociaż przymalowałyby kropki rdzy na progach
itp. tam gdzie kamyki poodbijały lakier (do zaprawek). Ale pod kompa musze kiedyś podpiąć. Dam rade zrobić to samemu? Co by było potrzebne żeby zlukać co i jak z podusiami? Bo u mnie w mieście samo podpięcie do kompa 50zl kosztuje.
Z tego co sie przyglądałem to nie są zaślepki. Jak ciągnąłem kable do wzmacniacza to ściągałem plastiki z obu stron w samochodzie. Napinacze są oba takie same więc raczej nic nie było ruszane. Do tego jak ojczulek prawy bok rozerwał to zero szpachli i innych kolorów blach. Tak samo lewy przedni błotnik. Z resztą znam sie na lakierze i wiem że nie było malowane. A jakby było to myśle że ludziska chociaż przymalowałyby kropki rdzy na progach
Czujnik udarowy dziala tak, ze na odpowiednio gietkiej sprezynie jest zamocowana kulka o odpowiedniej masie. I ta kula ma mozliwosc gibania sie we wszystkich kierunkach. W momęcie uderzenia np.: przodem zasada zachowania pędu powoduje ze ta kulka mocno wychyla się do przodu i udzerza o blaszkę zamykając obwód i wywala jaski. Sam nie wiedzialem ze to tak prosto dziala
Rysunek poglądowy:

Rysunek poglądowy: