golf 3 - nie odpala po deszczowej nocy lub dluzszym postoju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

francmuz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

golf 3 - nie odpala po deszczowej nocy lub dluzszym postoju

Post autor: francmuz » wt sie 08, 2006 08:00

[Golf3, 1.6, benzyna, 75 KM, 94)
Od kiedy mamy duze opady deszczu niemal bez przerwy mam problem z uruchomieniem silnika po nocy lub po paru godzinach stania auta gdy jestem w pracy.

Po przekreceniu kluczyka po prostu nic nie kreci, nic nie slychac. Po kilkunastu probach (w odstepach 3-10 sekundowych) w koncu odpala, ale tez nie od razu.
Normalnie nie wciskam gazu przy uruchamianiu silnika. Tutaj musze lekko przytrzymywac lub "pompowac" gaz az uslysze dzwiek sugerujacy, ze cos tam pod maska zaczyna "lapac". Po kolejnych kilku probach (sekwencja - kluczyk + pompowanie gazu) silnik odpala, ale na poczatku musze ciagle dociskac gaz, bowiem auto sie dlawi (skojarzylo mi sie to z tym jakby nagle zrobil sie z niego jakis dwusow). Oczywiscie w tym czasie auto dostaje wibracji.

Tak czy inaczej 5-15 sekund "przedmuchiwania" daje pozadany efekt czyli obroty po puszczeniu gazu opadaja na 1000 i sa stabilne bez zadnych pomrukow i charczen.

Akumulator wykluczam, ostatnio byl sprawdzany.
Co powinienem przejrzec lub wymienic aby auto chodzilo bez wzgledu na pogode?

Pozdrawiam
Francmuz

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » wt sie 08, 2006 09:54

francmuz pisze:Co powinienem przejrzec lub wymienic aby auto chodzilo bez wzgledu na pogode?
najbardziej na wilgoć wrażliwa jest instalacja wys. napięcia. Począwszy od cewki, przez aparat zapł., kable do świec. Zdarza się też że przyczyna kiepskiego odpalania na zimno jest czujnik tem. ale to dzieje się bez wzglądu na pogodę.

Akeb
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Akeb » czw wrz 07, 2006 21:16

tez mam ten sam problem u siebie ale w golfie 2 tylko u mnie trzeba sie emczyc z dobre 10 min zeby odpalil napisz na gg to pogadamy i powiem Ci co i jak wyglada z ta sprawa pozdro to mzoe jakos do czegos wreszcie dojdziemy pozdro

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » czw wrz 07, 2006 21:27

Wydaje mi się, że Twój problem ma w sobie kilka mniejszych. Ale zacznijmy od zapalania. Napisałeś, że :
francmuz pisze:Po przekreceniu kluczyka po prostu nic nie kreci, nic nie slychac.
- czy dobrze rozumiem, że nie słychać rozrusznika, a kontrolki świecą cały czas??

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Akeb
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Akeb » czw wrz 07, 2006 21:31

Adamtd, u mnie samochod odpala po czasem nawet 10 min masz jakis pomysl czego mzoe to dotyczyc bardzo bym prosil o rade

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » czw wrz 07, 2006 21:40

Akeb, ale po 10 minutach kręcenia rozrusznikiem??
Aha - już doczytałem, że tak. A kiedy ostatnio zmieniałeś świece i przewody wys. napięcia?
Kiedy ostatnio podłaczałeś do kompa w poszukiwaniu błędów?

Akeb
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Akeb » czw wrz 07, 2006 22:47

przewody są wymienione akummulator sprawny pasek klinowy wymieniony na nowy a nie chce odpalić przewaznie po opadach deszczu i wtedy najczęsciej wiec gdzie Tu możę lezec przyczyna ?

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » czw wrz 07, 2006 22:49

Akeb, a co ze świecami, rozdzielaczem i cewką - sprawdzone?

Akeb
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Akeb » czw wrz 07, 2006 22:54

świece mówił mechanik ze samochód nawet na 2 powinien ledwo odpalić a rozdzielacz i cewka nie wiem w ktorym meijscu one leżą i jak miałbym je sprawdzić..

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pt wrz 08, 2006 07:20

Akeb pisze:świece mówił mechanik ze samochód nawet na 2 powinien ledwo odpalić
Chyba w maluchu który ma tylko dwie świece a nie w aucie czterocylindrowym - tu to ciężko będzie na trzech dobrych odpalić - więc wymień te świece bo na tym nie warto oszczędzać
Akeb pisze:a rozdzielacz i cewka nie wiem w ktorym meijscu one leżą i jak miałbym je sprawdzić..
Jak znajdę jakieś zdjęcie to Ci pokaże i powiem jak zmierzyć (masz jakiś multimetr?)

KosMon
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: KosMon » pt wrz 08, 2006 12:00

MIałem to samo, z pewnoscia przyczyna sa kable wysokiego napiecia-musza byc nieszczelne.Najlepiej sobie sprawdzic wieczorem przy zapalonym silniku, prysnac spryskiwaczem z woda po kablach,wtedy jak beda lataly iskry to problem z glowy. Dobrze by tez przy tym wymienic swiecie.Ja wymienilem to i to i wszytsko chodzilo.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”