[mk3] problem z temperaturą silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mw76

[mk3] problem z temperaturą silnika

Post autor: mw76 » pt sie 04, 2006 12:04

Witam,
Mam problem z moim G3 (1.6 ABU), a mianowicie wskaźnik temperatury pokazuje mi podczas jazdy jakies 75-79 st., natomiast kiedy sie zatrzymam (np. na światłach) temperatura wzrasta do 90 st. Ruszam i znów spada do 75-79 st. Wentylator włącza się tylko przy odpowiedniej temperaturze czyli tylko jak samochód stoi.
Juz dwa razy zmieniałem termostat. Za każdym razem na oryginalny VW i z różnych serii.
O co tu chodzi? Pomóżcie proszę.

Awatar użytkownika
ordy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ordy » pt sie 04, 2006 12:08

To wygląda na termostat...a czy założyłes dobrze uszczelkę pod termostat?

mw76

Post autor: mw76 » pt sie 04, 2006 12:13

termostat razem z uszczelką zmieniał mi doświadczony mechanik, więc wydaje mi się, że zrobił to prawidłowo.

Awatar użytkownika
ordy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ordy » pt sie 04, 2006 12:20

No tak ale jak stoisz i włącza się wentylator to powinno być ok 95'C
Byc moze przekłamuje ci czujnik temperatury , bo np w korkach mozesz miec 100'C a na trasie 90'C a pokazuje ci 90 i 80.
Czujnik temperatury odpowiedzialny za wskazywanie ma kolor czarny, mozna go przebadac omomierzem czy ma odpowiednie rezystancje przy danych temperaturkach

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » pt sie 04, 2006 12:27

Niekoniecznie termostat. Wątpię żeby 2 z ASO po stówce sztuka były do kitu (chociaż to tylko Wahler brandowany VW, ale te dostarczane do VW mimo wszystki są ciut lepiej sprawdzane co do trzymania parametrów, pozostałe są w handlu po 30 zł :) ). Niby pokazuje, że nie dogrzewa się podczas jazdy.
Zobacz korek zbiornika wyrównawczego, może układ pacuje na zbyt niskim ciśnieniu?

Poza tym (tzn. jeżeli korek jest oki i zaworki działają w obu kierunkach przy właściwych ciśnieniach), to wątpię żeby to był prawidłowy odczyt.
Albo walnięty czujnik temperatury (jeśli tak, to nie kupuj podróby! Pokazują kosmiczne odczyty) albo wskaźnik w desce (pierwsze roczniki Mk3 miały trochę lipny wskaźnik temp. i poziomu paliwa, mało precyzyjne wskazania)

Albo po prostu na czujniku temp., na części zanurzonej w płynie, osadził się nalot - coś jak kamień kotłowy i fałszuje odczyt (nalot ma słabą przewodność cieplną, temp. odczytana będzie niższa od rzeczywistej). Do wyczyszczenia.

Czyli najpierw:
1. Sprawdzenie korka (podczas pracy nagrzanego silnika węże nie mogą być miękkie ani twarde jak kamień.
2. Sprawdzenie, ew. oczszczenie czujnika z kamienia.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt sie 04, 2006 17:16

A ja niestety miałem to samo. Założyłem Wahlera i było jak u mw76, założyłem drugiego Wahlera i jest ok. Co prawda termostaty ze zwykłego sklepu po 25 zeta ale to już nie ta wyrównana jakość.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pt sie 04, 2006 21:04

mw76 pisze:Wentylator włącza się tylko przy odpowiedniej temperaturze czyli tylko jak samochód stoi.
A dokładnie przy jakiej??
Ja wczoraj wymieniłem jeden termostat, a dzisiaj musiałem następny... Wczoraj wymieniłem bo stary po roku przestał się do końca otwierać, a dzisiaj, bo... jak sprawdziłem w katalogu to okazało się że sprzedali mi termostat nie do tego silnika i trzymał cokolwiek ponad 90.
mw76, tak na oko to u Ciebie wygląda jakby termostat był otwarty cały czas.

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

mw76

Post autor: mw76 » sob sie 05, 2006 18:54

Adamtd pisze:A dokładnie przy jakiej??
wentylator wlacza mi sie przy 87 stopniach.

dzis wlozylem kolejny nowy termostat. tym razem jakis zamiennik. jezdza po miescie (powoli) wskazik temperatury jest ok. poza miastem (przy wiekszej predkosci) temperatura ok. 80 stopni.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob sie 05, 2006 20:29

wentylator wlacza mi sie przy 87 stopniach.
i może tu jest problem bo powinien przy minimum 94 stopniach - może wyłącznik termiczny trzeba wymienić

mw76

Post autor: mw76 » ndz sie 06, 2006 11:39

Adamtd pisze:może wyłącznik termiczny trzeba wymienić
jaki jest koszt wymiany?
czy wymiana jest skomplikowana?

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz sie 06, 2006 14:24

mw76 pisze:czy wymiana jest skomplikowana?
wymiana jest prosta - podobna do wymiany termostatu a ile kosztuje ten wyłacznik to nie wiem ale myślę że drogi nie jest

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » ndz sie 06, 2006 14:32

mw76 napisał:
... kiedy sie zatrzymam (np. na światłach) temperatura wzrasta do 90 st. Ruszam i znów spada do 75-79 st.
... wentylator wlacza mi sie przy 87 stopniach.
Mi to wyglada na zaniżone o ok. 10 stopni wskazania (czyli prawidlowe byly by 85-89 trasa 100 postoj i 97 wentylator czyli jak najbardziej prawidlowe).

Według mnie :mógł paść czujnik przy termostacie, ktos grzebał przy liczniku :), gdzies na przewodach pogorszyły się styki i zaniza temperature.

Adamtd napisał:
i może tu jest problem bo powinien przy minimum 94 stopniach - może wyłącznik termiczny trzeba wymienić
Wskaznik temperatury nie ma nic wspolnego z czujnikiem w chlodnicy (bimetal jak w zelazku hehe). Z niego jest tylko podawane +12 na odpowiedni bieg wentyla w zaleznosci od temperatury plynu w chlodnicy. Temperatura na desce jest brana z czujnika przy rozgalezniku w ktorym siedzi termostat. Poza tym w trasie nie wlacza sie wentyl wiec czujnik w chlodnicy nie moze miec wplywu na wskazanie "75-79". Gdyby w trasie mial 75-79, a w korku lub na postoju ok 100 to bylby termostat, a tak to pozostaje czujnik w rozgalezniku do wezy, przewody go laczace z kompem i z licznikiem no i sam licznik (wskaznik).

[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz sie 06, 2006 15:18

snowak pisze:Wskaznik temperatury nie ma nic wspolnego z czujnikiem w chlodnicy
Czujnik w chłodnicy ma właczyć wentylator gdy termostat ma już pełne otwarcie - odległośc między czujnikiem przy silniku a tym w chłodnicy to jakieś 40 cm więc temperatura w tych punktach może róznić się max o 2 stopnie. Przy prawidłowo działającej elektronice temperatura z czujnika = temperatura na wyłaczniku.
snowak pisze: Poza tym w trasie nie wlacza sie wentyl wiec czujnik w chlodnicy nie moze miec wplywu na wskazanie "75-79"
Teoria do obalenia - jeżeli termostat byłby otwarty a wentylator właczał się przy 84 to wyłaczałby się przy 74. Jeżeli termostat byłby zamkniety a właczył sie wentylator to powietrze ma to do siebie że chłodzi.
Uszkodzenia przy desce rozdzielczej można wyeliminowac poprzez podpięcie silnika to komputera i odczytaniu temp. z czujnika. Jeżeli się zgodzą to pozostaje sprzawdzenie multimetrem czujnika przy silniku i tak załatwiamy sprawę wskazań.

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » śr sie 09, 2006 17:14

Adamtd napisał:
teoria do obalenia - jeżeli termostat byłby otwarty a wentylator właczał się przy 84 to wyłaczałby się przy 74. Jeżeli termostat byłby zamkniety a właczył sie wentylator to powietrze ma to do siebie że chłodzi.
Przy zamkniętym termostacie nie ma obiegu i powietrze schłodzi płyn wyłącznie w chłodnicy. Przy czujniku w rozgałęźniku temperatura pozostaje bez zmian ponieważ czujnik jest wyżej niż chłodnica.

Musiała by się obniżyć jednocześnie temperatura zadziałania wyłącznika i termostatu, a to by musiał być cud. Wyłacznik w chłodnicy tak jak termostat - przestaje wogóle działać, a nie obniża temperaturę działania (wyłącznik poprostu nie załącza wentylatora, termostat się otwiera na stałe lub się nie otwiera(co jest o wiele gorsze!)).

Pozostaje pytanie do autora wątku czy w trasie włącza mu się wentylator :), bo szczerze w to wątpię. A sprawdzić to łatwo. Wystarczy zatrzymać się w momencie jak wskazówka od temperatury zacznie spadać. Jeśli wentylator się włącza to jedynie w tym momencie.

[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”