[mk2] problem z obrotomierzem po zmianie silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mardre
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[mk2] problem z obrotomierzem po zmianie silnika

Post autor: mardre » pn lip 31, 2006 17:46

Pomozcie !

Potrzebuje krotkiej fachowej porady na nizej opisany problem.
Posiadam MK2 '90 w ktorym miesiac temu zlecilem wymiane silnika z 1.6 gaznik (75KM) na 2.0i 8V 2E (115KM), wszystko pracuje idealnie procz jednego a to mnie rozbraja,
chodzi o obrotomierz. Sciagnalem juz wszystkie mozliwe schematy elektryki VW w ktorych montowany byl silnik 2E oraz cala reszte z tej rosyjskiej strony, mam tez ksiazke serwisowa do MK2 i nic z tego, proba polaczenia bezposrednio pinu nr 10 (przewod zielony) tablicy rozdzielczej z modulem zaplonu (przewod czarno zielony) nie przynioslo zmiany.
Wydaje mi sie ze problem tkwi w tym iz silnik pochodzi z Seata Toledo GT '94 i zostal przelozony wraz z komputerem oraz cala wiazka znajdujaca sie pod maska. Wedlug schematu elektryki MK2 '92 GTI (plik golf92.zip z tej rosyjskiej stronki) na rysunku nr 2
"Ignition Booster" procz NCA posiada 4 wyprowadzenia, zas moj modul ma ich tylko 3 (BLK, GRN-BLK i bialo-ciemny), brakuje RED-BLK z ktorego, jak wynika ze schematu brany jest sygnal do obrotomierza. Byc moze BRN, ktory na schemacie jest wpiety pod mase to obudowa modulu zas RED-BLK to u mnie ten "bialo-ciemny".
Szukalem schematow do Toledo 2.0i GT jednak nie znalazlem a prawdopodobnie to mogloby mi bardzo pomoc. A moze ktos by mi poradzil gdzie wpiac pin nr 10 ze zlacza tablicy rozdzielczej (zegarow) tak zeby pominac skrzynke bezpiecznikow itp.

Z gory dziekuje za pomoc.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » pn lip 31, 2006 22:29

mardre pisze: A moze ktos by mi poradzil gdzie wpiac pin nr 10 ze zlacza tablicy rozdzielczej (zegarow) tak zeby pominac skrzynke bezpiecznikow itp
Bij do Kamila-W....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”