Problemy z kilmatyzacją VW Bora

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
scss
Ma gadane
Ma gadane
Auto: Bora Variant 1.6 AUS, Polo 6N2 1.4 AUD, Amarok 4Motion BiTDI 2.0

Problemy z kilmatyzacją VW Bora

Post autor: scss » ndz lip 23, 2006 23:09

Witam!

Mam problem z kilamtyzacją (klimatronic) w VW Bora 99r. Otóż gdy ustawie na ECON i najniższą temperaturę powietrze wylatujące z nawiewów jest lekko chłodnawe,a czasami wydobywa sie z wylotów nieładny zapach(zgnilizny). natomiast jak wyłacze ECON powietrze z nawiewów jest faktycznie zimne, ale po kilku chwilach pracy słychać jakby żężenie z silnika. Po otwarciu maski silnika zauważyłem, że agregat (ten co jest na pasku wielorowkowym) zatrzymuję sie (przestaje sie obracać) co chwilę na jakiś czas. Poza tym jak podczas jazdy wyłącze opcję ECON czuc wyrazny chwlowy spadek mocy silnika i taki lekkie uderzenie na pedale gazu. Sprawdzałem czy klimatronić nie pokazuje jakiś błędów (wciskając przycisk temp down, fan down i ECON), ale pokazują mi się tylko dwa zera.

Poradźcie co robić? Od czego zacząć diagnostykę klimy. Dodam że klima niedawno była nabijana. A model silnki ato APK.
Badzo wielkie dzięki za porady.

Pozdrawiam Grzesiek.

Awatar użytkownika
ksionc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ksionc » pn lip 24, 2006 00:00

najlepeij to byłoby udać sie do speca od klimatyzacji z tym problemem żeby sprawdził sprężarkę. co do zapachu zgnilizny to prawdopodobnie masz grzybki w układzie. możesz kupić środek do czyszczenia klimy z syfu i samemu odgrzybić układ.
Ostatnio zmieniony pn lip 24, 2006 11:26 przez ksionc, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » pn lip 24, 2006 00:57

Napewno trzeba układ odgrzybić ma kolega rację

Awatar użytkownika
scss
Ma gadane
Ma gadane
Auto: Bora Variant 1.6 AUS, Polo 6N2 1.4 AUD, Amarok 4Motion BiTDI 2.0

Post autor: scss » pn lip 24, 2006 14:34

Dzięki za odpowiedzi. Dziś pojadę na stację poszukac jakiegoś środka do grzybków i spryskam przewody wentylacyjne. Zobaczymy co to da.

Pozdrawiam G.

[ Dodano: 15 Sie 2006 13:44 ]
Witam!

Dawno sie nie odzywałm- brak czasu niestety :-(
Problem rozwiązałem. Opiszę w skrócie, moze się komus przyda.
Otóż agregat tak ma sie zachowywać (tzn przerywać prace co chwila). Taka praca jest normalna, gdyż jest to nowy model agrgatu strowany elektronicznie z klimatronica. A co do głosnej pracy to problem też rozwiązałem. Okazało sie że zgubiłem taką gumowa podkładę amortyzującą spod rury z czynnikiem człodzącym i gdy kompresor zaczynał pracowac na maxa ta wpadała w rezonans i powodowała takie właśnie hałasy. Po założeniu kawałka gumu z opony mam teraz cichutko.

Pozdrawiam G.

Pozdrawiam Grzesiek.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”