Uszczelka padla w wyniku przegrania silnika, termostat sie czasem wieszal, i pare razy temperaturka doszla do konca skali

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pewnie że takSoczek pisze:Wlasnie tez raczej sie przymierzam do wymiany, ale bylem ciekaw co forumowicze o tym pomysle powiedza, kuzyn jak wymienial uszczelke przy JP to dal 500zl, za uszczelke, planowanie glowicy, wymiane oleju, plynu chlodniczego i cos tam jeszcze robile, bo jemu olej do plynu uciekal i ta cena mnie troche odstraszyla... ale w sumie jestem z tego silniczka zadowolony... nie kopci, dobrze odpala, pali ok. 5 litrow... chyba go sobie zostawie...
Zdecydowanie!!!! Co innego zatary silnik, ale uszczelka to tylko uszczelka - pewnie że ją wymieniaj i używaj dalej silniczka. Podstawowa zasada - wiesz co masz. Pomijając że uszczelka to tzw pryszcz to możesz sobie kupić silnik, który będzie kwalifikował sie do solidnej kapitalki i co wtedy??Kand pisze:Wiesz uszczelka pod głowicą to jeszcze nie koniec świata
A robiłeś kiedyś coś podobnego?Bo jak nie to daj sobie spokój.Bo tu nie chodzi o wymiane samej uszczelki ale o poprawne ustawienie rozrządu i pompy wtryskowej,a czytając Twój temat to raczej dobrym mechanikiem nie jesteś.Soczek pisze:Zeby samemu wymienic uszczelke to potrzebny jest klucz dynamometryczny i moze jeszcze jakies inne ponadpodstawowe narzedzia
trochę trzeba wiedzieć a klucz dyna to podstawa Jak byś się uparł to bierzesz książkę "sam naprawiam" i lecisz Sam tak zaczynałembongo pisze:A robiłeś kiedyś coś podobnego?Bo jak nie to daj sobie spokój.Bo tu nie chodzi o wymiane samej uszczelki ale o poprawne ustawienie rozrządu i pompy wtryskowej,a czytając Twój temat to raczej dobrym mechanikiem nie jesteś.Soczek pisze:Zeby samemu wymienic uszczelke to potrzebny jest klucz dynamometryczny i moze jeszcze jakies inne ponadpodstawowe narzedzia
zenonpl pisze:ha z tego co pamietam VW podaje napiecie nie w Nm tylko stopniach obrotu klucza np. 7Kgm plus 180 stopni więc klucz dynamometryczny jest zbędny ale dobra koncówka torxa już niezbędna a taka kosztuje ponad 150 zł ....
w pesymistycznej wersji: mam dziure w tloku, co dalejbongo pisze:malox napisał/a:
na upartego to klucza dynanometryczenego nie potrzeba.Jak mówią magicy "ma sie go w ręce".
A potem na forum pisać posty typu:ukręciłem śrube,co robić...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 59 gości