[mk2] 2e2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] 2e2
Jeżeli to już było to z góry bardzo przepraszam...Mam w swoim aucie gaźnik 2e2 i moje pytanie jest takie, czy jak hamuję silnikiem to auto pali benzyne ?? czy jest odcinany dopływ ??
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jest odcinany prawie całkowicie, tzn jest domykana szczelnie przepustnica I-go stopnia, ale minimalna ilość mieszanki leci przez przepustnicę drugiego stopnia, bardzo niewielka.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
odcięcie działa wtedy jak auto ciągnie silnik a nie silnik auto, niezależnie od biegu. A także wtedy gdy np na luzie dodasz gazu i nagle ujmiesz, to wtedy też działa do momentu aż silnik zbliży się do obrotów biegu jałowegoRafał G2 pisze: czyli jeżeli jadę na 3 biegu i zredukuję na 2 to nie weźmie mi tak dużo paliwa jakbym przyspieszał ???
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Hejka... tylko ze to nie jest koniec tematu
Bo w mk2 o pojemnosci 1,6 nie byl wbudowany uklad odcinajacy paliwo w fazie hamowania silnikiem, wiec teoretycznie auto podczas hamowania silnikiem pali tyle ile na biegu jalowym ale w praktyce spalanie jest nieco wieksze poniewaz podcisnienie w kolektorze jest tak duze ze z kanalu wolnych obrotow wysysane jest nieco wiecej paliwa niz podczas biegu jalowego... wiec nie jest to do konca prawda z ta oszczednoscia podczas hamowania silnikiem
dopiero w wersjach 1,8 jest specjalny uklad ktory zamyka przepustnice podczas hamowania silnikiem i wtedy juz rzeczywiscie nie nigdzie nie leci
i mamy oszczednosc ale na pocieszenie dodam ze niewielka poniewaz auto spala na wolnych obrotach ok 0,8 litra na godzine wiec nie ma sie co spodziewac porywajacych oszczednosci