Temperatura silnika w Mk3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Temperatura silnika w Mk3
Dzieje mi się coś takiego. Podczas jazdy temperatura nie dochodzi nigdy do 90 stopni. Na postoju zbliża się do tej granicy. Co dziwne to już mój drugi mk3 z tą wadą i od razu wymieniłem termostat na wahlera. Niestety nie pomogło. U poprzednika usterka znikła, a tu to samo. Wentylator wcale się nie załącza, w sumie to nie ma co się załączać skoro i tak nie ma powyżej 90 stopni. Termostat wymieniał znajomy mechanik i układ jest raczej dobrze odpowietrzony. Zalany nowy płyn. Więc o co może chodzić?
Były w kolorze czarnym: Mk1 Cabrio 81', Mk1 Cabrio Sportline, Mk3 GL 1.8, MK3 GTI 2.0, Mk4 GTI ARL, Lupo SDI 1.7
Jest w kolorze czarnym Audi TT 1.8
- też tak zakładam, spróbuje dziś jak pojeżdżę sprawdzić jaki jest dolny wąż
- chyba nie mam takiego termometru
- ile taki czujnik i czy można go jakoś sprawdzić, no i gdzie on jest?

Były w kolorze czarnym: Mk1 Cabrio 81', Mk1 Cabrio Sportline, Mk3 GL 1.8, MK3 GTI 2.0, Mk4 GTI ARL, Lupo SDI 1.7
czujnik nowy w ASO 58 PLNazizi pisze:- też tak zakładam, spróbuje dziś jak pojeżdżę sprawdzić jaki jest dolny wąż
na allegro od 19 do 30...
czuujnik jest w króćcu przy głowicy
ma 4 piny i sprawdza się go mierząc rezystancję na stykach...
poczytaj tu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=33233
przeczytałem i chyba nie o to chodzi, jak ustanę to temperatura się podnosi do góry, także silnik się zaczyna nagrzewać, jak jadę to spada, czyli chłodzi się, wygląda jak na wine termostatu, ale ten wymieniony
3x w jakim czasie?lolo_golf pisze:Co do termostatu nie badz taki pewny bo jak wahlera wymienialem 3razy
z jakim skutkiem, tzn co nowy to wadliwy czy po jakimś czasie siadały?
jeżeli to czujnik to przecież przekłamywał by a nie jak ustane to temperatura podnosi się, a jak rusze to maleje, idealnie pasuje do termostatu, tak jak pisałem miałem już taki problem w poprzednim mk3 i w 100% po wymianie termostatu pomogłogienek pisze:Myślę, ze to wina czujnika tego w króccu. A tak przy okazji zapytam, jaka powinna byc temperatura oleju podczas normalnej jazdy?
[ Dodano: Czw Maj 18, 2006 14:50 ]
i co reklamowałeś ciągle je?lolo_golf pisze:co nowy do wadliwy...azizi pisze:3x w jakim czasie?lolo_golf pisze:Co do termostatu nie badz taki pewny bo jak wahlera wymienialem 3razy
z jakim skutkiem, tzn co nowy to wadliwy czy po jakimś czasie siadały?
to kasy wydałeś na wymiane pewnie dużo na wymiane
no nie dziwie sięlolo_golf pisze:Musialem kupowac ciągle nowe bo mnie szlak trafiałA wymieniałem sam takze tyle szczescia...

Stawiam jednak na termostat, a nie na czujnik.
Rura dolna od chłodnicy lekko ciepła, ogrzewanie jest lux. Wczoraj pojeździłem i wskazówka była tak na 1/3 całej skali czyli ok 70 stopni. Jak się zatrzymałem na 5min to doszła do 90 stopni, więc wydaje mi się, że to jednak termostat będzie.
Z tego co opisujecie to przy czujniku będę miał zawsze taką samą temperaturę (złe wskazanie), a u mnie wskazuje dobrze ale na postoju. Będę musiał reklamować termostat, ale i kupić nowy bo na czym będę jeździć. No i znowu kasa na wymianę