[mk3 GTI] skrócenie dźwigni zmiany biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Kocioł DCG
- Użytkownik
[mk3 GTI] skrócenie dźwigni zmiany biegów
chciałbym skrócić troszeczke dźwignie tylko nie wiem jak. Uciąć po prostu ??? Tylko tam chyba na tym pręcie jest gwint żeby gałke nakręcić a jak go utne troche z góry to czy potem będę miał jak gałke założyć ?? Czy może sie obejdzie bez ucinania żeby potem np dąło sie wrócić do takiej długości jak jest oryginalnie ???
Gdybym był na Twoim miejscu to napewno bym jej nie skracał, ale jeżeli się już tak bardzo uparłeś to proponuję obciąć mniej więcej na samym środku drążek, a później skrócić część bez gwintu i wszystko przyspawać. Zwróć uwagę na bieg wsteczny, żeby go wrzucić to trzeba wcisnąć drążek, więc za mocno nie skracaj...Pozdrawiam
- Kocioł DCG
- Użytkownik
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Kocioł DCG
- Użytkownik
Skracałem drążek w fso 125. Tam sprawa była dość prosta. Drążek to rurka. Po obcięciu w środek wchodził idealnie kawałek pręta z nagwintowanym końcem, na to gałka i finito.Zdecydowanie lepiej (szybciej) zmienia się biegi.Nie wiem z czego zrobiona jest Twoja dźwignia. Jeśli jest to tylko pręt to nie widzę żadnego problemu. Cięcie, gwintowanie, gałka i śmigasz.Jedno co może być niekorzystne po tej operacji to nieco twardsza zmiana biegów - mniejsza dźwignia, ale powinno być dobrze.
Nie przypatrywałem się dość dokładnie ostatnio jak zmieniałem gałkę, ale ja też mam zamiar skrucić sobie tego kija tylko na razie nie mam czasu. Z tego co tam chwilowo widziałem to drugi koniec był skręcony u dołu i prawdopodobnie na jedną śrubę na imbus, więc chyba tylko wystarczy odkręciś, skrucić,zakręcić a to co nie potrzebne wyrzucić!
TDI TO KRÓL SILNIKÓW