Czujnik temperatury [Golf III]
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czujnik temperatury [Golf III]
Witka !!!
Mam taka dziwna sprawe Vag pokazal mi podczas pracy silnika blad czujki plynu chlodzacego a temperatura w liczniku pokazuje mi 90 stopni .
Czy moze byc to nie zalezne od tego wskaznika w liczniku i jaki wplyw ma skopany czujnik na prace silnika na benzynie jak i na gazie (mam instalacje lpg 2 generacji )
dzieki za odopowiedzi !!
Mam taka dziwna sprawe Vag pokazal mi podczas pracy silnika blad czujki plynu chlodzacego a temperatura w liczniku pokazuje mi 90 stopni .
Czy moze byc to nie zalezne od tego wskaznika w liczniku i jaki wplyw ma skopany czujnik na prace silnika na benzynie jak i na gazie (mam instalacje lpg 2 generacji )
dzieki za odopowiedzi !!
Vw Golf III 1.8 GL ABS
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
czujnik w mk3 jest 4-ro przewodowy.... nie wiem osobiscie do czego sa poszczególne ale domnimywam ze może jeden z nich idzie do zegarów a reszta do kompa... może też jakiś przewód jest nie łaczy i stąd błąd... druga kwestia że jeśli masz taki błąd to autko może ci na ssaniu pykać a to już odzwierciedla się w zużyciu paliwa....
Tak to moze być ze jeden z przewodow padł. Sygnał na deske dociera dobry ale do kompa czy wentylatora moze juz nie dochodzić. Zarto to odarzu sprawdzić. Czujnik nie kosztuje fortuny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
czyjnik 4 pinowy posiada pary styków 1,3 i 2,4
styk nr 2 jest chyba na mase
styk nr 4 daje sygnał do licznika
1,3 daje sygnał do kompa
czyli wskazówka pokazuje dobrze ale wartości rezystancji na stykach 1,3 są wadliwe
koszt czujnika 20-40 PLN - warto wymienić - 10 minut roboty, 0,5 L płynu do dolania
schemat tu:
http://forum.vwgolf.pl/download.php?id=12015
ps. wentylator ma oddzielny czujnik....ale jak testowałem swój czujnik to zwierając styki czujnika wody udało mi się wywołać start wentylatora - więc jest to jakoś połączone w kompie
styk nr 2 jest chyba na mase
styk nr 4 daje sygnał do licznika
1,3 daje sygnał do kompa
czyli wskazówka pokazuje dobrze ale wartości rezystancji na stykach 1,3 są wadliwe
koszt czujnika 20-40 PLN - warto wymienić - 10 minut roboty, 0,5 L płynu do dolania
schemat tu:
http://forum.vwgolf.pl/download.php?id=12015
ps. wentylator ma oddzielny czujnik....ale jak testowałem swój czujnik to zwierając styki czujnika wody udało mi się wywołać start wentylatora - więc jest to jakoś połączone w kompie
Dzieki za odpowiedz cowboy, :d punkcik dla ciebie .
Dzis mialem problem z ponownym odpaleniem na benzynie, przed wyjazdem do sklepu odpalil za pierwszym razem ale juz pod sklepem nie chcial krecilem go troszke i wogole nie zalapywal musialem z gazu go odpalic ale tez nie za dobrze odpalal po przezuceniu na benzyne ledwo utrzymywal wolne obroty mocniejsza przygazowka i wrocilo wszystko do normy myslicie ze to przez ten czujnik ?? Takie sytuacje powtarzaly sie ale nie regularnie raz na 2 tygodnie i stad moja diagnoza kompa w samochodzie ale jedynie to mi pokazywal !!
Dzis mialem problem z ponownym odpaleniem na benzynie, przed wyjazdem do sklepu odpalil za pierwszym razem ale juz pod sklepem nie chcial krecilem go troszke i wogole nie zalapywal musialem z gazu go odpalic ale tez nie za dobrze odpalal po przezuceniu na benzyne ledwo utrzymywal wolne obroty mocniejsza przygazowka i wrocilo wszystko do normy myslicie ze to przez ten czujnik ?? Takie sytuacje powtarzaly sie ale nie regularnie raz na 2 tygodnie i stad moja diagnoza kompa w samochodzie ale jedynie to mi pokazywal !!
Vw Golf III 1.8 GL ABS
jeżeli innych błedów nie ma to raczej na pewno...aphex pisze:ledwo utrzymywal wolne obroty mocniejsza przygazowka i wrocilo wszystko do normy myslicie ze to przez ten czujnik ?
być może czujnik daje do kompa info zawyżając temperature - i zimny silnik jest odpalany jak rozgrzany...
nie wiem do końca jak to jest w benzynie ale jeżeli masz automatyczne "ssanie" to na 100% miałeś za ubogą mieszankę i dlatego na gazie odpaliłeś...
są czujniki na allegro... sprawdż jaki masz kolor paska na czujniku - pewnie żółty i taki sam kupuj...
wymiana jest dziecinnie łatwa..
powinien dzis mi przyjsc wymienie i podziele sie wynikami !!!
a narazie pozdrawiam !!!!
[ Dodano: Pią Maj 12, 2006 3:47 pm ]
Hmm no i teraz ma zagadke wymienilem czujke i mam wielki problem temperatura teraz podchodzi prawie do 110 stopni wydaje mi sie ze termostat nie otwiera sie bo dolny waz jest zimnawy a wiatrak nawet nie drgnie . Troszke mi wody wyplynelo przy wyciaganiu czujki na te dolne kabelki, troszke zamokly ale zadnej powodzi nie mialem. I co z tym robic ??
[ Dodano: Pią Maj 12, 2006 7:17 pm ]
problem rozwiazalem termostat sie jakos otworzyl troszke bylo przy tym gimnastyki rak to czujka nowa heh zalozylem stary czujnik i odrazu wiatrak ruszyl !!!!!! tak to jest jak sie kupuje na allegro !!! shit
a narazie pozdrawiam !!!!
[ Dodano: Pią Maj 12, 2006 3:47 pm ]
Hmm no i teraz ma zagadke wymienilem czujke i mam wielki problem temperatura teraz podchodzi prawie do 110 stopni wydaje mi sie ze termostat nie otwiera sie bo dolny waz jest zimnawy a wiatrak nawet nie drgnie . Troszke mi wody wyplynelo przy wyciaganiu czujki na te dolne kabelki, troszke zamokly ale zadnej powodzi nie mialem. I co z tym robic ??
[ Dodano: Pią Maj 12, 2006 7:17 pm ]
problem rozwiazalem termostat sie jakos otworzyl troszke bylo przy tym gimnastyki rak to czujka nowa heh zalozylem stary czujnik i odrazu wiatrak ruszyl !!!!!! tak to jest jak sie kupuje na allegro !!! shit
Vw Golf III 1.8 GL ABS
- ultradźwięk
- Ma gadane
- Kontakt:
aphex pisze:temperatura teraz podchodzi prawie do 110 stopni
aphex pisze:a wiatrak nawet nie drgnie
skad ja to znam, te same objawyaphex pisze:zalozylem stary czujnik i odrazu wiatrak ruszyl
jestem teraz na etapie poszukiwania termometra z pieca CO i sprawdzenia temperatury i porównania z tym co pokazuje wskazówka.
Problemy z rannym odpaleniem występują naprawde sporadycznie. Czasami jest problem jak przejade kawalek na gazie, zgasze i probuje zapalic. U mnie po podłączeniu do VAG-a pokazało błąd sondy (stale napiecie) i czeka mnie wymiana. Ale błędu czujnika nie pokazało.
- Jackq
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mam to samo - problem z odpaleniem na benzynie - zbyt uboga mieszanka, a na gazie pali spoko. Jutro jade na stacje podpiac kompa i sprawdze co wywali. Czujnik juz wczesniej wymienialem i tez stary pokazywal temp. ok i wentylator dzialal a nowy z allegro pokazywal o 20 stopni wiecej niz stary a wentylator nie ruszal... dalem za niego 20zl i do wyje**nia.
A wymieniłem juz tyle rzeczy zamiast odrazu pojechac na kompa, czlowiek sie na bledach uczy...
A wymieniłem juz tyle rzeczy zamiast odrazu pojechac na kompa, czlowiek sie na bledach uczy...
Audi A3 1,8T Quattro 201PS by COMPsport
komfortowy kierunkowskaz raz ruszasz manetka kierunek mignie 3 razy.
Info na PW.
AUKCJA ALLEGRO
komfortowy kierunkowskaz raz ruszasz manetka kierunek mignie 3 razy.
Info na PW.
AUKCJA ALLEGRO
no to macie pecha - oryginalny w ASO kosztuj 68 PLN
ja kupiłe za 35 chyba na allegro (na poczatku przyszedł nie taki jak zamawiałem)
ale pokazuje dokładnie tyle ile mam termostart 83 do 87 - widac nawet małe wahania wskazówki kiedy termostat sie otwiera i zamyka..
znalazłem tego gościa od którego ja kupiłem na allegro
http://www.allegro.pl/item102101291_ory ... _seat.html
u mnie działa OK
ja kupiłe za 35 chyba na allegro (na poczatku przyszedł nie taki jak zamawiałem)
ale pokazuje dokładnie tyle ile mam termostart 83 do 87 - widac nawet małe wahania wskazówki kiedy termostat sie otwiera i zamyka..
znalazłem tego gościa od którego ja kupiłem na allegro
http://www.allegro.pl/item102101291_ory ... _seat.html
u mnie działa OK
-
- Użytkownik
- Kontakt:
ale czujnik temperatury nie ma nic wspolnego z wentylatorem , on daje tylko sygnal na zegary i kompa , wentylator wlacza czujnik w chlodnicy. orginalny czujnik w sklepie to koszt okolo 60 zlotych , powinien byc z zolta obwodka
[ Dodano: Sob Maj 13, 2006 12:03 ]
Bląd sondy - sonda przy pracy na gazie jest zwarta do masy - sonde najlepiej sprawdzic jadac tylko na beznynie - jesli vag nic nie wypluje to nalezy ja olac
[ Dodano: Sob Maj 13, 2006 12:03 ]
auto ma problem zapalic bo jest lekko zalane - dostaje bogata mieszanke i stad trzeba troche dluzej przytrzymac rozrusznik.ultradźwięk pisze: Czasami jest problem jak przejade kawalek na gazie, zgasze i probuje zapalic. U mnie po podłączeniu do VAG-a pokazało błąd sondy (stale napiecie) i czeka mnie wymiana. Ale błędu czujnika nie pokazało.
Bląd sondy - sonda przy pracy na gazie jest zwarta do masy - sonde najlepiej sprawdzic jadac tylko na beznynie - jesli vag nic nie wypluje to nalezy ja olac