Wsteczny bieg.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Wsteczny bieg.
Zauwazylem takie zjawisko - przy zimnym silniku wsteczny bieg wchodzi zupelnie bez dzwieku, tak jakby silnik byl wylaczony. Jednak kiedy silnik sie rozgrzeje, 'czuc' i slychac jak wchodzi wsteczny - nie jest to zgrzyt, ale slychac zazebienie, czasem lekko wstrzasnie autem. Czy to normalne czy tez objaw poczatkow zuzycia sprzegla?
Re: Wsteczny bieg.
mam tak samo...dziechu pisze:Zauwazylem takie zjawisko - przy zimnym silniku wsteczny bieg wchodzi zupelnie bez dzwieku, tak jakby silnik byl wylaczony. Jednak kiedy silnik sie rozgrzeje, 'czuc' i slychac jak wchodzi wsteczny - nie jest to zgrzyt, ale slychac zazebienie, czasem lekko wstrzasnie autem. Czy to normalne czy tez objaw poczatkow zuzycia sprzegla?
tyle że u mnie po mocnym rozgrzaniu jest duży zgrzyt

na początek planuje podregulować mechanizm i wymienić olej w skrzyni - najczęściej to pomaga przy ciążko wchodzących 1,2 i wstecznym...
u mnie sprzęgło bierze na samym dole - tzn bardzo szybko - nie można go regulować bo jest hydrauliczne...
po głowi mi chodzi jeszcze odpowietrzenie pompy - ale to raczej nie przyczyna bo nie pomaga kilkukrotne wcisnięcie sprzęgła..
podobno jeśli sprzęgło się kończy zaczyna się pedał podnosić (autoregulacja) i wtedy bierze wysoko...
pozdro
ps. a tu masz opis BruceLee30 jak się reguluje

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=43549
ja nie mam niestety czasu dla mojego golfikadziechu pisze:Fakt, czasami zazgrzyta. Pamietam ze w poprzednim aucie mialem tak samo (nie VW), wiec moze to normalka? Dzieki.

ponieważ jednak problemy występują po rozgrzaniu to stawiam na olej - pomimo że vw nie przewidział wymiany to przy najbliższej wymianie w silniku zmieniam olej w skrzyni - planuje wlać mobil 75/90 gl-4
pozdro !!