pytanie: czy tu czegos nie brakuje? MK II

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jaroslawkonopka
Mały gagatek
Mały gagatek

pytanie: czy tu czegos nie brakuje? MK II

Post autor: jaroslawkonopka » pn maja 08, 2006 21:37

Czesc

Cos ostatnio bywam stalym gosciem na forum :-)
Zalaczam zdjecie ponize fragmentu silnika mojego bolida, MKII 1.3 silnik NZ 1991
Mam od jakiegos czasu klopot z halasujacym i obcierajacym sprzeglem badz linka sprzegla. Tak sie wlasnie dopatrzylem ze chyba brakuje sprezyny pomiedzy tym czyms co porusza linka sprzegla (tym mechanizmem wychodzacym ze sprzegla-ta lapa) a obudowa silnika. Na fotce podejrzyna obszar jest na zielono zaznaczony.
Prosze zerknijcie na to i oswieccie mnie czy mam racje i czy tomoze byc przyczyna.
Jesli tak to co to za sprezyna, po co jest i ile powinna kosztowac
Wielkie z gory dzieki

JAsiek

pushkin77
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: pushkin77 » pn maja 08, 2006 21:41

ciemność... widzę ciemność.....

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn maja 08, 2006 21:42

A gdzie ta fotka?

jaroslawkonopka
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jaroslawkonopka » pn maja 08, 2006 22:04

oto fotka sorrki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pn maja 08, 2006 22:40

slabo widac moze sprubuj znalezc na allegra taka skrzynie i bedziesz mial porownanie moze tam bedzie fotka na ktorej bedziesz cos widzial czego niema u ciebie.ja nigdy nie widzialem sprezyny przy tym miejscu linka wchodzi do lapy ruchomej gora dol zazwyczaj ma regulacje luzu a na tej dzwigni jest taki odwarznik aby lepiej cofalo sprzeglo,ale sprezyna?jesli obciera to moze linke przesmaruj oliwka(strzykawka wcisnij)a jak masz wyjeta skrzynie biegow z auta to ta dzwignia luzno lata niema tam zadnej sprezyny.a jesli ci chalasuje to moze byc lozysko oporowe.
Ostatnio zmieniony pn maja 08, 2006 22:41 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wieczor15
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wieczor15 » pn maja 08, 2006 22:40

masz linke samoregulujaca czy zwykla?? ja mam w atkim samym silniku samoregulujaca i tez mi sprzeglo skrzypialo i ciezko chodzilo ale nie od linki tylko wszystkie prowadnice i tulejki (tak tlumaczyl magik) trzeba bylo nasmarowac itd. teraz jest spokoj i leciutko chodzi ale ostatnio jak sie cieplo zrobilo to zauwazylem ze skrzypi jeszcze cos i okazalo sie ze jest to przy pedale i tam psiklem wd-40 od razu pomoglo i cisza :bigok:
p.s sciagnij linke i sprzobuj ruszyc sama wajcha od sprzegla i bedziesz wiedzial co piszczy.

jaroslawkonopka
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jaroslawkonopka » pn maja 08, 2006 22:46

ale ja juz smarowalem psikalem wd40 i nic lepiej gorzej ale w zasadzie bez zmian
:-(

Awatar użytkownika
wieczor15
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wieczor15 » pn maja 08, 2006 22:53

to tak jak ci pisze sciagnij linke i zobacz czy ona piszczy czy sprzeglo w srodku. u mnie zgrzypilo i ciezko chodzilo jak byl cieply silniik.

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pn maja 08, 2006 23:16

wez odczep linke cala od skrzyni i pedala,poruszaj samym pedalem jesli bedzie slychac to co tam slyszysz to juz wiadomo wyciagnij bolec na ktorym sa pedaly (odczepiajac zawleczke z prawej strony tej oski) od sprzegla i hamulca wyczysc ta oske i przesmaruj,jesli chodza pedaly dobrze to sprawdz linke(podobno nie pomaga jak pisales)wiec zostaje ci jeszcze skrzynia biegow ale tam bez wyciagania jej nic nie zrobisz.

Awatar użytkownika
łyssy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: łyssy » pn maja 08, 2006 23:51

tam powinna byc sprezyna odciegajaca sprzeglo-ja tez ja zgubilem kiedys

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt maja 09, 2006 00:00

łyssy, mam 2 kumpli z 1.3 i kurde zaden tam niema sprezyny wszyscy musieli w takim razie kupic auta juz bez tych sprezyn,a pytalem sie ich piszac tu,ale jaja.

Awatar użytkownika
łyssy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: łyssy » wt maja 09, 2006 00:07

ja przeżyłem zdziwko po tej zimie, wógóle bym nie wpadł na to że tam miałem sprężynę, gdyby nie to że sprzęgło zaczęło mi niezbyt płynnnie odbijać-smarowałem kręciłem śróbkami itd i nic nie dawałem-zajrzałem w końcu do książki"obsługa i naprawa golf ii 1.3..." i okazało się ,że tam powinna być spręćyna-znalazłem na strychy taką nie za grubą nie za cienką-uciąłem na wymiar i zamontowałem-sprzęgło stało się płynniejsze i już normalnie się zachowyje gdy zdejmuję zniego nogę

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”