Kontrolka oleju w VW Vento.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolka oleju w VW Vento.
Mam problem z kontrolką oleju, podczas jazdy zaczyna ona mrugać i towarzyszy temu dźwięk akustyczny. Stan oleju jest zachowany, ciśnienie było sprawdzane na zimnym jak i na rozgrzanym silniku jest O.K. Początkowo sądziłem, że jest to wina niesprawnych czujników więc wymieniłem je niestety bez rezultatu. Silnik ma pojemność 1800cm 2 lata temu zainstalowana została instalacja gazowa, jeżdże na oleju półsyntetycznym Castrol GTX Magnatec 10W40 przebieg 227.000km. Olej wraz z filtrem wymieniany był w sierpniu zeszłego roku od tego czasu przejechałem 8.000km. Kontrolka zaczyna sygnalizować po przejechaniu około 20km i sygnalizuje tylko w zakresie obrotów silnika pomiędzy 2.200 a 2.800 obr/min. przestaje sygnalizować po wciśnięciu pedału sprzęgła i jeśli obroty silnika są powyżej 2.800 lub poniżej 2.200. Z góry dzikuje za wskazówki.
Cuda jakieś czy co.... To ciśnienie oleju to jakie miałeś przy pomiarze? A czujniki mierzyłeś pomimo, że wymienione?Jatza pisze:Mam problem z kontrolką oleju, podczas jazdy zaczyna ona mrugać i towarzyszy temu dźwięk akustyczny. Stan oleju jest zachowany, ciśnienie było sprawdzane na zimnym jak i na rozgrzanym silniku jest O.K. Początkowo sądziłem, że jest to wina niesprawnych czujników więc wymieniłem je niestety bez rezultatu.
Jezeli faktycznie przy silniku wszystko ok to trzeba szukać dalej poza silnikiem, ale aż wierzyć mi się w to nie chce - węc napisz mi te zmierzone parametry.
Druga sprawa to wpisz tu http://forum.vwgolf.pl/search.php słowa kontrolka oleju - bo temat był mocno rozpisany.
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Najprawdopodobniej przyczyną jest rzadki olej. 8kkm to nie jest bardzo duży przebieg, a jazda zimą powoduje rozrzedzenie oleju na skutek niedogrzania silnika. Zmień olej, filtr (nie FILTRON'a) i powinno być dobrze. Jako, że przebieg podajesz dość spory (nie wiadomo czy prawdziwy) zasadne może być zmienić na minerał.
Tylko widzisz, Jatza pisze że ma dobre ciśnienie oleju co mnie bardzo zastanawia, bo właśnie przy rzadkim oleju powinno wyjśc złe - dlatego napisałem aby podał wartości ciśnienia.bodzio_j pisze:Najprawdopodobniej przyczyną jest rzadki olej
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Adamtd, tak napisał, to prawda, ale coś nie bardzo w to wierzę. Sądzę, że to coś w silniku niewiele przypomina olej, i ma konsystencję wody. Pomiar mógł być robiony na zimnym silniku - olej nieco gęstszy i pomiar mógł wypaść dobrze. Ale po 20 km silnik się nagrzewa i......amba fatima, ciśnienia ni ma .
Ten silnik ma 2 czujniki, czujnik od 1.8bara "aktywuje się" przy obrotach powyżej (o ile pamiętam) 2000 obrotów z sygnalizatorem akustycznym. Jak mechanik sprawdzał to ciśnienie? Na pewno przy rozgrzanym do 90st. silniku? Bo wtedy olej jest rzadszy a ciśnienie mniejsze. Ile mu wyszło przy 2000obr/min? Powinno być ponad 2 bary ale... dobrze ponad 2 bary, bo to już jest wartość naprawdę minimalna, masz margines 0,2 bara do zadziałania alarmu. Ten margines łatwo zgubić gdy pompa ma gorsze branie oleju w jeździe pod górkę lub w zakręcie (ten silnik nie ma grodzi olejowych) Sam miałem tego typu przejścia z mechanikami co twierdzili że "ciśnienie spoko jest" a jakoś jednak piszczało. U mnie powodem byłe delikatnie wgnieciona miska silnika którą sam wyklepałem i ma święty spokój a i ciśnienie poszło w górę.
Dzięki za wasze posty, troche sie dowiedziałem jesli chodzi o to co może być przyczyną tej "dolegliwości". Jak jednak sami widzicie jest wiele opcji które mogą być prawdziwą przyczyną. Robic to wszystko po kolei to troche duże koszta, najgorzej jak tą właściwą opcje trafie na sam koniec po wymienieniu wszystkiego co tylko możliwe i przy tym opróżnieniu swojego portfela. Wymieniłem już czujniki oleju narażając się tylko w ten sposób na zbyteczne koszta. Zwracam się więc z proźbą do osób które miały już kiedyś taki problem i uporały się z nim. Z góry dziękuje za wskazówki.