Od 4 miesięcy jestem posiadaczem mkII 1.3 na gaźniku z '91. Mam założone LPG pierwszej generacji.
Postanowiłem wymienić mu olej w silniku, ponieważ nie wiem kiedy był wymieniany przez poprzedniego właściciela, nie wiem też jaki się w silniku znajduje oraz nie jest go tam za dużo (na bagnecie poziom jest na minimum

Chciałem się poradzić Was jaki olej poleciacie do takiego silnika (1.3 gaźnik, LPG).
5l starczy? Coś w cenie 70-80zł da się kupić jakis dobry olej?
Przeczytałem, że również przebieg jest ważny- w moim golfie wynosi on 200 tysięcy.
Mam nadzieję, że coś dobrego dobierzecie

Teraz sprawa techniczna czyli jego wymiana. Mechanik ze mnie żaden, poczatkujący strasznie, za sobą to mam dopiero wymianę kół, świec i tej rury papierowo aluminiowej co biegnie z silnika

Da się ten olej wymienić podnosząc samochód tylko na lewarku czy raczej nie da rady i trzeba się do zakładu zgłosić na podnośnik? Jeżeli nie to ile kosztuje taka wymiana oleju? (średnio)
A jeżeli tak to jak mniemam na spodzie misy olejowej musi być jakiś zawór, którym ten olej można spuścić. Gdzie go szukać dokładnie?
A olej wlewa się od góry przez ten duży otwór, który jest zakręcony żółtą nakrętką z symbolem oleju?
Sorki, Ze sie tak rozpisałem, ale chciałem dokładnie jak mogę wszystko opisać i wyjaśnić mój problem.