jaka może być przyczyna ze golfik2 trzesie sie na wolnych ob

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kamiltaba
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

jaka może być przyczyna ze golfik2 trzesie sie na wolnych ob

Post autor: kamiltaba » ndz kwie 30, 2006 23:10

zmienilem juz 2 poduszki ale to nic nie dalo

fibolek

Post autor: fibolek » ndz kwie 30, 2006 23:12

A jhaki masz silnik.To może źle ustawione obroty wolne.

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz kwie 30, 2006 23:18

ma RP.stary mi sie tez trzesie lekko,jak lekko dodam gazu to lepiej i niemam pojecia co to,poduszki ok.patrzac na silnik stoi w miejscu a buda trzesie.jak to zrobisz napisz wysle zgrzewke piwa

kamiltaba
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kamiltaba » ndz kwie 30, 2006 23:23

taki sam problem mam jak ty piotr2 identykobawiłem sie juz troche z tym i nie dalem rady.mechanik powiedzial ze to nie nowe auto i musi tak byc. smiechem go zabiłem

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz kwie 30, 2006 23:55

kamiltaba, chyba mamy wspolnego mechanika :) mi to samo powiedzial haha i niemam pomyslu co to.a tyle juz sprawdzalem

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » pn maja 01, 2006 00:21

Tez mam taki problem jak wy chlopaki tylko z tym ze ja mam diesla JP :)) i u mnie to najprawdopodobniej poduszka :))
Wczesniej tak sie wszystko trzesło i szczelało ze szkoda gadać :/// a jak z nim robie bo juz duzo razy co nieco rozkręcałem przy desce i podokręcałem popodkładałem itd to teraz sie tylko trzensie ale juz bez zadnych dzwieków to jest o niebo lepiej Mysle ze poduszka powinna załatwić sprawe :)

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pn maja 01, 2006 00:39

no wlasnie jechalem kolegi TD i jemu mniej trzeslo ale sie wtedy wkur...

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » pn maja 01, 2006 10:48

piotr2, Ja jechalem wujka TD silnij JR i nic sie nie trzęsło !!:)

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pn maja 01, 2006 10:51

To_mas, no wlasnie chodzilo mi oto ze w TD mniej trzeslo jak umnie w benzynie :(

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » pn maja 01, 2006 11:15

Hahaha widze że nie tylko mi sie trzesie buda i deska na wolnych obrotach, kurcze najgorsze w RP jest to że nie da rady podciagnąć wolnych obrotów, gdyby wolne były w okolicy 1000obr to nic by sie nie trzęsło, ale gdy trzyma na wolnych swoje 800-900 cała deska i buda drży. Wymieniłem poduszke przednią silnika tą z tłumikiem olejowym w środku i nie wiele to dało, dalej jest tak samo. Także tez jestem ciekaw jakie kto ma pomysły. POmysł jest w sumie prosty bo wystarczy podnieść obroty do 1000 i jest cichutko i spokojnie w środku auta, no tylko że podciagnąć wolne obroty to se mozna w dieslu , gaźnikowcu lub przy mechanicznym wtrysku, a u nas w RP lipa - ECU za pomocą krokowca ustala wolne obroty i juz!

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pn maja 01, 2006 11:43

homsky, kiedys kombinowalem z potencjometrem na monowtrysku,wiem jak sie ustawia go(wpinasz miernik w dwa przewody kolo krokowca patrzysz jaka ma wartosc na schowanym do konca potem przekrecasz zaplon i tak dalej...)i potencjometrem reg.obroty ladnie podnioslem do 1000 ale byl problem z odpaleniem na zimnym silniku ale jak fajnie wtedy chodzil.jeszcze pokombinuje przy zebatkach krokowca moze tam co przerobie niewiem...tylko niewiem czy w rp jest jakis czujnik co pokazuje wolne obroty moze go jakos oszukac

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » pn maja 01, 2006 12:10

W silniczku krokowym jest stycznik biegu jałowego, pewnie zauwazyłes gdy silnik pracuje na wolnych dodajesz gazu to słychac pstryknięcie w krokowcu, jeżeli puszczasz gaz do zdeżak przepustnicy opiera się o trzpień krokowca zwierają sie styki stycznika i wtedy ECU "wie" że ma regulować silnikiem krokowym wolne obroty. MOzna próbować cos przy tym kombinować, ale szczerze powiem że nie ma pomysłu co by z tym mozna było zrobić??? A kręcąc TPSem (potencjometr przepustnicy) uszkułaś niejako ECU w ten sposób że wtrysk dawał ci pewnie więcej paliwa niz powinien w stosunku do otwarcia przepustnicy czyli do ilości zasysanego powietrza, mówiąc w skrócie zrobiłes mu przez to ustawienie takie delikatne "ssanie" przez co podniosły ci sie obroty do 1000, ale wystapił kłopot z uruchomieniem auta.

[ Dodano: Pon Maj 01, 2006 12:12 ]
Oj brakuje mi w RPku kilku śrubek jak w gaźniku hahahahahaha!

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”