[mk2]Problem z hamulcem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tauka
Forumowy spamer :)
Kontakt:

[mk2]Problem z hamulcem

Post autor: tauka » ndz kwie 30, 2006 01:33

Mam taki problem. A mianowicie od jakiegoś czasu mam tak, że jak auto postoi jakieś 15-20 minut zgaszone, to pedał hamulca robi się twardy tak jakby sie pompowało. A jak się odpali to i tak jest dość wysoko. Co może być tego przyczyną?? Płyn hamulcowy już stary, servo, pompa, a może coś jeszcze innego. Przerabiał ktoś coś takiego. Jest to troszkę uciązliwe, bo jak się odpala i nasiście hamulec i sprzegło , żeby nie jechał to nie ma hamulców...

Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz kwie 30, 2006 05:08

Wygląda to na serwo.Jakaś nieszczelność (może przewód do kolektora) albo serwo kończy żywot. Na zgaszonym silniku naciśnij hamulec i odpal auto,przy sprawnym serwie pedał powinien pójść trochę na dół.

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » ndz kwie 30, 2006 10:13

bodzio_j pisze:Na zgaszonym silniku naciśnij hamulec i odpal auto,przy sprawnym serwie pedał powinien pójść trochę na dół.
Jak odpale samochód to wraca wswzystko do normy, tylko na zgaszonym on twardnieje choć nie powinien.

Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz kwie 30, 2006 10:57

tauka pisze:Jak odpale samochód to wraca wswzystko do normy, tylko na zgaszonym on twardnieje choć nie powinien.
wygląda na to,że wszystko jest w porządku. Jeśli auto jest zgaszone to nie działa wspomaganie hamulców-serwo i pedał jest twardy. Serwo jest "napędzane" podciśnieniem z kolektora ssącego i na zgaszonym nie działa, nie pomaga hamować.Tak ma być

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » ndz kwie 30, 2006 10:59

bodzio_j, ale zauważ, że jak zostawisz samochód na noc i przyjdziesz rano, to pedał dalej jest miękki, dopiero jak go naciśniesz 3 razy zrobi sie twardy. A u mnie twardznieje on samoczynnie po jakis 20 minutach. bez duszenia.

Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz kwie 30, 2006 11:01

Nie wiem czy po nocy jest jeszcze miękki, sprawdzę. Ale podciśnienie z serwa po jakimś czasie znika. Być może u Ciebie trochę za szybko.Może jest gdzieś niewielka dziurka, ale to będzie trudne do ustalenia.

[ Dodano: Nie Kwi 30, 2006 11:02 ]
Chyba, że "na ucho" uda się ustalić.Jeśli jest nieszczelność to powinno syczeć.

Awatar użytkownika
VW krzychu
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: VW krzychu » ndz kwie 30, 2006 11:03

Na przewodzie podciśnieniowym do serwa jest zaworek zwrotny, który powinien odcinać podciśnienie z kolektora ssącego po zgaszeniu silnika, może on jest uszkodzony?

DigiTech Katowice-> PROMOCJA na CHIPTUNING

autoelektronika, diagnostyka, chiptuning, hamownia obciążeniowa, DPF/FAP deaktywacja

Awatar użytkownika
BeBe_1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: BeBe_1 » ndz kwie 30, 2006 11:17

W moim mk3 mam tak samo, ale nie ma systematyczności w twardnieniu hamulca. Poprostu raz po nocy jest twardy a potem przez kilka dni jest OK. Dlatego tak jak napisał VW krzychu stawiałbym faktycznie na jakiś zaworek, który się zacina. Auto po uruchomieniu hamuje b.dobrze.Też to sprawdzę, dzięki.

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » ndz kwie 30, 2006 11:24

bodzio_j pisze:Chyba, że "na ucho" uda się ustalić.Jeśli jest nieszczelność to powinno syczeć.
ja mam 1.3i i tam wszystko syczy :| cięzko tak będzie ustalić.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”