[mk2] problem z 1.3NZ-przy jeździe po dziurach

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tauka
Forumowy spamer :)
Kontakt:

[mk2] problem z 1.3NZ-przy jeździe po dziurach

Post autor: tauka » pn kwie 24, 2006 23:32

Mam od soboty taki problemik. Gdy jadę po nierównościach(nawet po kostce brukowej) auto nagle dostaje wyższych obrotów i nie chce jechać, a jak mu się puści noge z gazu to gaśnie. potem odpali się go i jedzie ormalnie, aż w pewnym momencie znowu łapie muła i sytuacja się powtarza. Zacząłem mieeszac wtyczkami, i zauważyłem, że dzieje się tak prz poruszaniu wtyczką przychodząca do sterownika silnika. pobawiłem się nią przeczyścuiłem, była cghwila spokoju, ale przed chwilą znowu to miałem. więc podniosłem maske i poruszałem nią. Auto nie gasło, ale w mienscu dotykania całej puchy do karoserii idą iskry. Dzieje się tak zawsze jak się posusza sterownikiem. Co to może byc?? Jakieś przebicie na kablach czy co, bo mnie szlag trafia...

Obrazek

robbox
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: robbox » pn kwie 24, 2006 23:51

tauka pisze:w mienscu dotykania całej puchy do karoserii idą iskry
wyglada na objaw braku masy na kablach we wtyczce, dlatego zamyka mase przez obudowe i iskrzy, masa jest podlaczona do styku 7 i 25 we wtyczce

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » pn kwie 24, 2006 23:57

robbox pisze:wyglada na objaw braku masy na kablach we wtyczce, dlatego zamyka mase przez obudowe i iskrzy, masa jest podlaczona do styku 7 i 25 we wtyczce
A jak to najprościej sprawdzić, i co może być przyczyna takiego stanu rzeczy??

Obrazek

robbox
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: robbox » wt kwie 25, 2006 00:22

tauka pisze:A jak to najprościej sprawdzić, i co może być przyczyna takiego stanu rzeczy??
Mozna to sprawdzic miernikiem, przyczyna to zasniedzialy styk przy podlaczeniu masy - niestety w tej chwili nie wiem gdzie znajduja sie te podlaczenia mas od styku 7 i 25 podejrzewam ze jedno jest przy silniku a drugie przy rozdzielce w srodku samochodu (ale sprobuje znalezc na schematach).

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » wt kwie 25, 2006 00:24

robbox, bede bardzo wdzięczny, jak dasz radę. Bo troszkę bieda ostatnio przypiliła i wolałbym sam rozwiązac sprawę i nie angażować w to mechanika odrazu.

Obrazek

robbox
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: robbox » wt kwie 25, 2006 00:28

tauka pisze:w mienscu dotykania całej puchy do karoserii idą iskry
Przyszla mi do glowy jescze jedna mozliwosc - brak masy calego silnika (ewentualnie zasniedziala) -gruby przewod podlaczony do lapy z przodu silnika - masa calego silnika bedzie sie wtedy zamykac przez ECU - chyba ze jest gdzies jescze inna masa ktorej w tej chwili nie kojarze.

[ Dodano: 25 Kwi 2006 00:49 ]
Troche pogrzebalem w schematach i wychodzi ze masa na silniku jest razem z masa sondy lambda wiec bedzie na kolektorze dolotowym przewod brazowo/bialy, natomiast druga masa jest oznaczona jako A- opisu niestety nie ma do tego oznaczenia ale przez A jest oznaczony na schematach akumulator wiec moze jest bezposrednio pociagnieta do niego -przewod brazowy

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » wt kwie 25, 2006 11:21

robbox, A tam nie jest przypadkiem tak, że on jest zmasowany za pomoca obudowy całej do karoserii?? Bo na wszystkich nóżkach są plastiki, a na jednym tam gdzie jest przykręcony to nie ma. A ja miałem nieprzykręcony. i jak złapałem kablem za obudowe i do jakiejkolwiek masy to było ok. Teraz go przykręciłem i już nie wystepuje żaden problem.

Obrazek

robbox
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: robbox » wt kwie 25, 2006 11:35

Ale bym na wszelki wypadek sprawdzil podlaczenia mas na silniku, chyba u siebie tez poodkrecam wszystkie i przeczyszcze. Po malu zblizaja sie wakacje i trzeba przygotowac fure na Viva Espana :)

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » wt kwie 25, 2006 11:37

robbox, No poczyściłem wszystko, i jak odkręciłem całkiem to nie chciał jechać. Ale co do tej masy przez komputer to nie wiesz czy tak ma być?? czy u mnie cos przebija i nie jest ok??

Obrazek

robbox
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: robbox » wt kwie 25, 2006 11:51

pojecia nie mam trzeba by rozkrecic calego kompa zeby zobaczyc - moge najwyzej sprawdzic miernikiem to napisze ale dopiero wieczorem
tauka pisze:jak odkręciłem całkiem to nie chciał jechać
- aco odkreciles calkiem ?? kompa ??

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » wt kwie 25, 2006 11:56

robbox pisze:pojecia nie mam trzeba by rozkrecic calego kompa zeby zobaczyc.
Nodzi mi nie o całego kompa, tylko całą tą skrzynkę co jest na podszybiu miałem niedokręcona tylko luzem wciśnieta na zaczepach. I jak się nią poruszało to wtedy przebicia były i potrafił przygasać. A teraz go przykręciłem na tą oryginalna plastikowa śrubke i wszystko jest ok.
aco odkreciles calkiem ?? kompa ??
:) w sensie że jak masę odkręciłem z kolektora :)

Obrazek

robbox
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: robbox » wt kwie 25, 2006 12:00

tauka pisze:Nodzi mi nie o całego kompa, tylko całą tą skrzynkę co jest na podszybiu
-ta skrzynka duza to wlasnie komp a na niej jest przykrecony modul zaplonowy -mniejsza kostka

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » wt kwie 25, 2006 12:03

robbox pisze:-ta skrzynka duza to wlasnie komp a na niej jest przykrecony modul zaplonowy -mniejsza kostka
No :) to się coś dowiedziałem. No to właśnie całego mompa miałem odkreconego i wtedy sło przebicie :) Zobaczymy, pojeździmy. Ale i tak bede musiał jechac zapłon ustawić, to się wtedy spytam mechanika jak być powinno.

Obrazek

robbox
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: robbox » wt kwie 25, 2006 23:10

Udalo mi sie sprawdzic te styki i wychodzi ze we wtyczce sa zmasowane i w kompie tez ida na obudowe, wiec jezeli u Ciebie iskrzylo to bym sprawdzil wtyczke miernikiem czy jest masa.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”