OLEJ
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Kuntekinte
- Użytkownik
- Kontakt:
OLEJ
Cześć wszystkim.Mam tak sprawe.Posiadam golfa III.Kulajac sie po miescie , czasem jakies krotkie trasy olej jest zawsze na tym samym poziomie,moge tak jezdzic i jezdzic.Jednak jak wyskocze na dłuzsza trase np 1tys km w dwa dni to zaraz schodzi mi z 0.5 litra oleju.Wyciekow zadnych nie ma.co może być przyczyną?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Squad nocne mary :satan:
Jeżeli nie ma żadnych przecieków, to nie chcę Ci źle wróżyć, ale olej może dostawać się przez pierścienie tłoka do komory spalania. Nie jest to łatwo sprawdzić, ale przy nagrzanym silniku pierścienie mogą niedolegać do tłoka lub do cylindra i tamtędy może iść olej. Można to sprawdzić poprzez pomiar stopnia sprężenia na cylindrze lub przez demontaż silnika i rozebranie go w drobny mak (chyba nie wystarczy zdjęcie głowicy z korpusu silnika)...
- Kuntekinte
- Użytkownik
- Kontakt:
Wyciekow nie ma,wczesniej był mały na uszczelniaczu ale to juz historia.Najlepsze jest to ze moge pojezdzic nawet 4 tys km na codzien i nic.olej stoi,a jak długa trasa to schodzi.systematycznie robie co jakis czas dłuzsza trase ,nie za kazdym razem ale przewaznie musze miec na dolewke.
Squad nocne mary :satan:
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
A jak robisz ten 1000 na małej trasie to też weźmie olej?
Jeśli nie to ja bym się nie martwił.
Może to wynikać z warunków na trasie - daleka jazda z dużą prędkością. A do tego masz turbo.
Chociaż 0,5 l na 1000 to nie mało. Ja mam diesla z 1986 r. i bierze 0,4 l/100 km.
Jeśli nie to ja bym się nie martwił.
Może to wynikać z warunków na trasie - daleka jazda z dużą prędkością. A do tego masz turbo.
Chociaż 0,5 l na 1000 to nie mało. Ja mam diesla z 1986 r. i bierze 0,4 l/100 km.
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!
- Kuntekinte
- Użytkownik
- Kontakt:
- Kuntekinte
- Użytkownik
- Kontakt:
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt: