Instalacja gazowa w golf 3 z roku 1996.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Instalacja gazowa w golf 3 z roku 1996.
Witam.
Jestem nowym posiadaczem golfa 3 z konca serii roku 1996.
Zamierzam zalozyc instalacje gazowa w aucie.
Auto posiada kolektor plastikowy, co stwierdzil mechanik (nie trudno samemu zauwazyc).
We wszystkich punktach gdzie sie pytalem zalecaja wymiane kolektora co wiaze sie z dodatkowym kosztem 600 zl.
Moj znajomy ktory zajmuje sie instalacja gazu jako jedyny powiedzial ze jest to banalna instalacja i nic nie trzeba wymieniac. Trzeba jedynie zadbac o to by swiece i kable byly sprawne. Nie bedzie wtedy zadnych wybuchow, ktore moga uszkodzic kolektor (wywalajac w nim dziure).
A nawet ostatnio czytalem ze oryginalne kolektory sa robione z idealna precyzja a wymiana na jakis tandetny ale metalowy wiaze sie ze zmiana jakosci pracy silnika.
Mam pytanie wiec, kogo sie sluchac?
Jaka mam podjac decyzje?
Jesli ktos ma doswiadczenie w tych sprawach bardzo prosze o pomoc.
Jestem nowym posiadaczem golfa 3 z konca serii roku 1996.
Zamierzam zalozyc instalacje gazowa w aucie.
Auto posiada kolektor plastikowy, co stwierdzil mechanik (nie trudno samemu zauwazyc).
We wszystkich punktach gdzie sie pytalem zalecaja wymiane kolektora co wiaze sie z dodatkowym kosztem 600 zl.
Moj znajomy ktory zajmuje sie instalacja gazu jako jedyny powiedzial ze jest to banalna instalacja i nic nie trzeba wymieniac. Trzeba jedynie zadbac o to by swiece i kable byly sprawne. Nie bedzie wtedy zadnych wybuchow, ktore moga uszkodzic kolektor (wywalajac w nim dziure).
A nawet ostatnio czytalem ze oryginalne kolektory sa robione z idealna precyzja a wymiana na jakis tandetny ale metalowy wiaze sie ze zmiana jakosci pracy silnika.
Mam pytanie wiec, kogo sie sluchac?
Jaka mam podjac decyzje?
Jesli ktos ma doswiadczenie w tych sprawach bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
Re: Instalacja gazowa w golf 3 z roku 1996.
a co sie stanie kiedy swiece,przewody albo cewka podczas jazdy przestana byc sprawne? gazownicy nie biora odpowiedzialnosci za wybuch twojego kolektora i koszty naprawy pokryjesz sam, a strzaly gazu zdarzaja sie bardzo czesto i nie tylko z winy swiec, wiem co mowie mam u siabie juz czwarta instalacje(w koncu nie strzela )pkirylcz pisze: Moj znajomy ktory zajmuje sie instalacja gazu jako jedyny powiedzial ze jest to banalna instalacja i nic nie trzeba wymieniac. Trzeba jedynie zadbac o to by swiece i kable byly sprawne. Nie bedzie wtedy zadnych wybuchow, ktore moga uszkodzic kolektor (wywalajac w nim dziure).
[img]http://images38.fotosik.pl/50/69e61b6ae5a4bbde.jpg[/img]
Powiem tylko tyle. Koszt instalacji do MK4 z 98 z plastikowym kolektorem to wydatek powyżej 4 tys. Jest to dobra i niedroga instalacja. A modele te aż tak bardzo się nie różnią. Jak chcesz oszczędzać na instalacji to lepiej od razu wymień kolektor. Jak tego nie zrobisz i walnie ci silnik to znajomy pokryje koszty?
pozdrowionka Tomek
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tak wiec Tomku, co sugerujesz??
Lepiej wymienic kolektor na metalowy i zalozyc tansza instalacje za ... no wlasnie za ile?
Czy pozostac przy plastikowym i wybulic wiecej za lepsza instalacje.
Jeszcze jedno pytanko co oznacza lepsza a co gorsza instalacja.
W dobrym punkcie gdzie zakladaja gaz mam ceny:
1600 za zwykly gaz najprostszy
1750 tjw tylko z jakims glupim sterownikiem dozowania gazu
2200 za pelne sterowanie komputerem, wyswietlanie ilosci gazu itd.
Cena dotyczy instalacji Tomasetto, gwarancja 1 rok.
Do cen nalezy doliczyc wymiane kolektora w cenie 600zl.
Lepiej wymienic kolektor na metalowy i zalozyc tansza instalacje za ... no wlasnie za ile?
Czy pozostac przy plastikowym i wybulic wiecej za lepsza instalacje.
Jeszcze jedno pytanko co oznacza lepsza a co gorsza instalacja.
W dobrym punkcie gdzie zakladaja gaz mam ceny:
1600 za zwykly gaz najprostszy
1750 tjw tylko z jakims glupim sterownikiem dozowania gazu
2200 za pelne sterowanie komputerem, wyswietlanie ilosci gazu itd.
Cena dotyczy instalacji Tomasetto, gwarancja 1 rok.
Do cen nalezy doliczyc wymiane kolektora w cenie 600zl.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
gaz najprostrzy ma zwezke w dolocie(wiec straty mocy masz nawet na benzynie)do tego gaz jest podawany przed przepustnica co czesto jest przyczyna wybuchu, w instalacjach sterowanych komp. nie chodzi glownie o wyswietlanie ilosci gazu a o to ze gaz jest podawany wtryskiwaczami wprost do kolektora dolotowego co uniemozliwia wybuch gazu nie ma zwezki w dolocie wiec nie ma strat mocy po przelaczeniu na benz.
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Po Twojej odpowiedzi jestem gotow zainstalowac ten gaz za 2200 zl, roznica zaledwie 600zl.
Moj problem polega jednak glownie na tym, co zrobic z tym felernym kolektorem plastikowym??
Zostawic jaki jest i dbac o kable, swiece itd.
Czy wymienic??
Przyznam szczerze ze wole 100 krotnie dolozyc do gazu niz przeplacac za to co juz jest.
Moj problem polega jednak glownie na tym, co zrobic z tym felernym kolektorem plastikowym??
Zostawic jaki jest i dbac o kable, swiece itd.
Czy wymienic??
Przyznam szczerze ze wole 100 krotnie dolozyc do gazu niz przeplacac za to co juz jest.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
zorjetuj sie u innych gazownikow czy przy instalacjach konieczna jest zmiana kolektora jesli gaz jest na wtrysk to ryzyko wybuchu przed cylindrem jest minimalne lub prawie zerowe, ale reki sobie za to nie dam uciac poczukaj w necie jest tego naprawde duzo