Opis skrzyni z bezpiecznikami

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Opis skrzyni z bezpiecznikami

Post autor: To_mas » pt kwie 07, 2006 21:24

Hej :) mam taki problem ktory juz poruszalem
chodi o moje swiatlo przeciwmgielne sprawdzałem i prad od włącznika dochodzi kablem biało szarym !! do skrzynki z bezpiecznikami ale pozniej (obok fotela zaraz za progiem) juz pradu nie ma czyli moze cos byc nie tak na wyjsciu od skrzynki
Ale nie wiem ktory to kabel wychodzi wiem tez ze biało szary ale ich tam jest pare :// moze ma ktos jakis opis ktory kabel do czego :///?
W golfie sa chyba 22 bezpieczniki w rzedzie (pionowo) ulozone ale ja zauwazylem ze mam jeszcze jeden na gorze srzynki (poziomy) i tam ida wlasnie able szaro białe jede do drugi spowrotem ale nie ma tam prądu dopiero jak przełącze przełącznik 2 razy to tam dzienie jhest prad a podwojen przełączenie przełącznika włącza przeciez p.mgielne(halogeny) przednie i jest to kabel biało zółty (sprawdzałem)
Co to moze byc za bezpiecznik :///?????

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 07, 2006 21:52

Wg serwisówki i schematu bezpiecznik 20 jest od obu świateł p-mgielnych (przed przełącznikiem) a ten dodatkowy u góry od tylnego ( za przełącznikiem). I wg tegoż schematu pierwsze położenie przełącznika to sa przednie, a drugie przednie i tylne światła. Więc napięcie na szaro białych kablach pojawia sie u ciebie tak jak powinno. Czyli spalony bezpiecznik 20 powoduje brak obu świateł, a spalony dodatkowy u góry brak tylko tylnych

[ Dodano: Pią Kwi 07, 2006 9:56 pm ]
Więc jeśli nie masz tylniego światła a bezpiecznik i żarówka i masa są dobre to trzeba szukać przerwy między bezpiecznikiem dodatkowym a lampą.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » pt kwie 07, 2006 22:01

Paweł Marek, a mi sie wydawało ze ppierwsze przełozenie to jest tył a drugie to obydwa !!! ale jeszcze to sprawdze

[ Dodano: Pią Kwi 07, 2006 22:15 ]
A wg opisu bezpiecznikow na zaslepce !! to ten od biezpiecznikow (mam auto z 86 raok a ty mozemsz miec nowsze i moze to byc inaczej :P) to jest nr 6 :D i jest dobry tak samo jak ten na gorze

[ Dodano: Pią Kwi 07, 2006 22:18 ]
Paweł Marek pisze:I wg tegoż schematu pierwsze położenie przełącznika to sa przednie, a drugie przednie i tylne światła.
No to jest troche glupio zrobione bo chyba czescie sie uzywa samych tylnich :// ale chyb tak jest faktycznie bo sprawdzałem na wtyczce w komorze slinika(bo nie mam podlączonych przednich) to czy przełącznik jest na raz czy na 2 razy to zawsze tam daje prąd !!! A ten bezpiecznik na gorze to mial prąd jak włączyłem na 2 razy !!
Czyli by sie zgadzało to co piszesz ze ten na gorze jest tylko od tyłu i na raz to przednie a na 2 razy to oba swiecą :))

[ Dodano: Pią Kwi 07, 2006 22:19 ]
Czyli wniosek ogolny jest taki ze musze szukac od tego gornego bezpiecznika (bo tam prąd dochodzi a nie ma go juz kolo fotela) zgadza sie ???? to zostaje mi odcinek ok 60 cm kabla :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 07, 2006 22:22

Nie ja już nie mam dwójki a miałem z 84 roku. Zaznaczyłem że patrzę na schemat a nie na auto więc coś tam może się nie zgadzać. I masz rację. 6 to jest prąd roboczy a 20 sterujący. Ale pisze też wyraźnie o tym dodatkowym że jest od tylnich. Przeciwmgielne włączają się o ile pamiętam i to się zgadza ze schematem albo oba albo tylko przednie. Ale jeszcze raz zaznaczam że piszę to tylko na podstawie schematu i zawodnej pamięci (sprzedałem 2 lata temu)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » pt kwie 07, 2006 22:30

Ale to twoje pisanie mi duzo pomoga i wogole wiec dziki za to ze Ci sie chce przypomniec i do schematu zerknąć :DD masz juz pointa za pomoc bo sie nalezy Teraz juz wiem dokładnie co gdzie i jak :D))
DziekiPaweł Marek,

[ Dodano: Pią Kwi 07, 2006 22:31 ]
W sumie to powinno Byc do wypowiedzi powyzszej !! ale malo wazne do ktorej :) dzieki

Awatar użytkownika
15XI80
lazy driver
lazy driver
Kontakt:

Post autor: 15XI80 » czw kwie 13, 2006 00:21

A ktory bezpiecznik odpowiada za oswietlenie kabiny??

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » czw kwie 13, 2006 17:40

Cockney, popatrz na ta zaślepke i poszukaj napisau Interior light czy jakos tak to leci po angielsku:) i juz bedziesz wiedzial

Awatar użytkownika
15XI80
lazy driver
lazy driver
Kontakt:

Post autor: 15XI80 » czw kwie 13, 2006 18:52

Juz znalazlem- angielski znam, nawet ucze :hmm: :-) Tylko nie wiedzialem, ze to jest wypisane na obudowie :bigok:
Ale dzieki!

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » czw kwie 13, 2006 20:15

No to jak uczysz to najmniejszego problemu nie masz :))

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » śr maja 03, 2006 15:11

A ktory bezpiecznik odpowiada w golfie II (88r.) za zapalniczke? I za co jeszcze ten bezpiecznik odpowiada?

www.SportCom.PL

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”