MK3 - mechanizm szyby

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pushkin77
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

MK3 - mechanizm szyby

Post autor: pushkin77 » czw mar 30, 2006 22:37

Witam
szlag trafił kółeczko na które nawijają się linki w elektrycznym mechanizmie podnoszenia szyby.
ponieważ oryginalny nawet używany podnośnik jest cholernie drogi to pytanie brzmi:
Czy jak zakupię podnośnik manual to uda mi się podmienić kółka??? tzn ten z manuala do elektrycznego ???

Próbował już któs zrobić coś takiego ???
Proszę o poradę

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw mar 30, 2006 22:57

Przerabiałem temat ale częściowo, to znaczy urwana linka zniszczyła mi rowki na zewnątrz tego kółka. Wziąłem pilnik i pogłębiłem je naokoło żeby były ładne, nową linkę musiałem dorobić ciut krótszą przez to ale działa super. Nowa linka (taka dorabiana) po założeniu musi być maksymalnie naciągnięta, bo potem sie troszkę układa, wydłuża, a gdy sie robią luzy to ponownie się pozagina i robota od nowa. Możesz sobie zamówić taką linkę na Zakopiańskiej w Kraku (40 zeta), tylko ważne żeby była krótsza o ok 2 cm od starej bo zaraz się naciąga po pierwszych używaniach.
Takie kółko możesz też wyciągnąć z jakiegoś zepsutego silnika na szrocie, czy od recznych szyb jest takie samo nie wiem.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

pushkin77
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: pushkin77 » czw mar 30, 2006 23:21

tamat z linkami przerabiałem juz kilkakrotnie lecz teraz doszło do takiego uszkodzenia kółka ze bez nowego się nie obejdzie i mam do wyboru albo kupic nowy rzemieslniczy podnosnik za 150 zeta albo uzywany podnosnik reczny za 40.. tylko czy od recznego koleczko podejdzie ???

ku_bi
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: ku_bi » czw mar 30, 2006 23:40

mam takie kółka, (mam 3 podnosniki w czesciach) jakbys potrzebował to daj znac na pw

pawelo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawelo » pt mar 31, 2006 13:32

ja dałem za używkę cale ukłdu po podnoszenia z montażem 150 zł jakes 2 miesiące temu ........... rozejrzyj sie na szrotach ...........

Awatar użytkownika
SAMO
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: SAMO » wt kwie 04, 2006 19:58

http://autosklep.alte.pl/product_info.p ... cts_id=135 może to ci cos pomoże

http://inos.int.pl/zanim-napiszesz/
PAY ATTENTION WHEN YOU'RE DRIVE!!
http://www.youtube.com/watch?v=dMXkinfyV8k

Awatar użytkownika
łyssy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: łyssy » wt kwie 04, 2006 20:20

WITAM!
MAM TEN SAM PROBLEM - ZJECHANE PLASTIKOWE KOłKO I LINKA SIE łAMIE I PRZECIERA-RAZ JUż PRZERABIAłEM, ZNACZY ZAłOżYłEM LINKI,PANCERZE I PROWADNICE OR RECZNEGO PODNOśNIKA ALE Z TYM KółKIEM OD ELEKTRYKI, JAKOś CHODZIłO ALE ZNOWU SIE ZACINA , PATRZYłEM-LINKA SIE PRZERYWA:-)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt kwie 04, 2006 21:05

zerknij na mój opis wyżej. Jak nie znajdziesz nowego to poprawić rowki pilnikiem, a nowa linka MUSI być bardzo mocno naciągnięta, regulacja przy prowadnicy może nie starczyć. Podrabiana linka po założeniu może wyglądać na prawidłowo napiętą, ale po paru użyciach układa się, naciąga. Powstaje luz który jest gwarantem awarii - linka się załamuje i niszczy kółko albo te plastykowe tulejki ze sprężynami.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

pushkin77
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: pushkin77 » czw kwie 06, 2006 18:47

dzieki ku_bi za pomoc.... zasłużony punkcik juz dorzuciłem do puli..
pozdro

Awatar użytkownika
Pawel86
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Pawel86 » sob maja 06, 2006 18:46

Witam potrzebuje pomocy linka mi pękła w mechanizmie szyb elektrycznych założyłem drugą i plącze mi się w kółku. Ile razy trzeba nakręcić linkę na kółko. PROSZĘ O POMOC

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz maja 07, 2006 09:48

Linka po założeniu musi być na maks naciągnieta. Masz tam regulację ale ona czasem nie wystarczy i albo lineczkę trzeba skrócić o 0,5, 1 cm, albo założyć na nią jakąś dod. tulejkę żeby wydłużyć. POza tym ślimak mógł sie podniszczyć, trzeba wziąć pilniczek i pogłębić rowki w niem albo szukać nowego.

Awatar użytkownika
SAMO
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: SAMO » pn maja 08, 2006 08:03

wszystko prawda najpierw próbujcie we własnym zakresie bo wiadomo że sama linka jest rzecz jasna tansza od całego mechanizmu ja próbowałem i miałem juz dosc tego składanie dlatego kupiłem zamiennik założyłem i chodzi elegancko poszukajcie tu w razie czego tych podniosników www.sklep.intercars.com.pl ja aż sie zdziwiłem że był dosc solidnie zrobiony wszedzie dany smar na linki i slimacznice kółka tez sie nie wykrecały załozyłem i chodzi cichutko jak oryginał ale za pierwszym razem kupiłem tej samej firmy bo hansa priesa przez neta to straszna lipa jeden dzien pociągnał i trzeszczał także gostek odesłał mi kase ten co mam teraz to tez hans pries topran ale nie porównywalny z poprzednim może temu ze z intercarsu lato sie zbliza to przydałoby sie miec sprawne szybki pzdr :okej:

http://inos.int.pl/zanim-napiszesz/
PAY ATTENTION WHEN YOU'RE DRIVE!!
http://www.youtube.com/watch?v=dMXkinfyV8k

Awatar użytkownika
Pawel86
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Pawel86 » czw maja 11, 2006 16:50

ma ktos do sprzedania kółko od mechanizmu elektrycznych szyb bo mi sie rozwaliło

VW TOURAN TDI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=440926&p=5308794#p5308794

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”