Uszczelniacze zaworów (MKII 1,3i)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Uszczelniacze zaworów (MKII 1,3i)
Jak byłem ok pół roku temu u znajomego mechanika wspominał że musze przymierzyć się do wymiany uszczelniaczy zaworów (jakieś gumki) gdyż po odpaleniu trzy zawory cichną a jeden potrzebuje dłuższego czasu zanim ucichnie.
W związku z tym mam pytania:
- Ktoś się z was borykał z podobnym problemem?
- czy jest to jakaś poważna ingerencja przy silniku?
- jakie mogą byc koszty wymiany tych uszczelniaczy?
- czy może coś się uszkodzić jeżeli będę jeszcze jeździł przez kilka tygodni zanim wyjadę na wymianę?
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
W związku z tym mam pytania:
- Ktoś się z was borykał z podobnym problemem?
- czy jest to jakaś poważna ingerencja przy silniku?
- jakie mogą byc koszty wymiany tych uszczelniaczy?
- czy może coś się uszkodzić jeżeli będę jeszcze jeździł przez kilka tygodni zanim wyjadę na wymianę?
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
Uszczelniacze czyli te gumki jak to nazwałeś nie mają nic wspólnego ze stukaniem przy odpalaniu ale mają wiele wspólnego z tym że może ubywać Ci oleju w silniku. Sa to gumki na prowadnicach zaworów które kosztują kilkanaście zł. za kpl.
Jeśli chodzi o stukanie to przyczyną tego są hydrauliczne popychacze zaworów które u schyłku swojego życie zaczynają pukać przez kilka sekund po odpaleniu silnika a potem pukają cały czas. Koszt jednego to ok 25-50zł w zależności jakiej firmy a jest ich tam 8szt.
Jeśli słychac ich tylko przez kilka sek. jak jest zimny to jeszcze nie tragedia
Pozdro...
Jeśli chodzi o stukanie to przyczyną tego są hydrauliczne popychacze zaworów które u schyłku swojego życie zaczynają pukać przez kilka sekund po odpaleniu silnika a potem pukają cały czas. Koszt jednego to ok 25-50zł w zależności jakiej firmy a jest ich tam 8szt.
Jeśli słychac ich tylko przez kilka sek. jak jest zimny to jeszcze nie tragedia

Pozdro...
Z tego co obserwuje wypowiedzi na temat stukajacych zaworow to normalne jest ze slychac je przez kilka do kilkunastu sekund , u mnie np. jak ma zly dzien to stuka nawet przez 2 minuty ( i nie zalezy to od temp. na zewnatrz). Wogole stwierdzam ze z tym stukaniem po odpaleniu to TMTM (ten model tak ma) - czy reszta sie ze mnia w tym temacie zgodzi ??