Interface OBD II - proszę o opinie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Interface OBD II - proszę o opinie

Post autor: stonefree » sob mar 18, 2006 10:17

http://home.swipnet.se/fredde-b/Interface%20.htm Chciałbym zapytać, co bardziej doswiadczeni koledzy sądzą na temat opisanego tam urządzenia. Czy jest bezpieczne dla sterownika ?( widziałem też bardziej skomplikowany schemat interfejsu ).Czy moze działać dla wszystkich samochodów z OBD II ?

Awatar użytkownika
metju
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: metju » sob mar 18, 2006 11:30

Ten układ zbudowany jest na optoreceptorach. Nie jest polecany, podobno nie współpracuje z niektórym softem i nie wszystko można nim zrobić. Bardziej skomplikowany, który widziałeś jest oparty na układzie max232 i jest powszechnie stosowany w diagnostyce.

Polecam lekturę www.obd2.pl/obd2

ex BvLin3K
Obrazek

Awatar użytkownika
PitrekT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: PitrekT » sob mar 18, 2006 11:51

Układ ten nie ma galwanicznego połączenia między komputerem a sterownikiem co powoduje ,ze jest układ bezpieczny dla sterownika jak i komputera (pod warunkiem prawidłowego montażu).Wadą tego intefejsu jest to ,że nie współpracuje on z programami pod DOSa ale posiada tą zaletę ,że ma dwie linie komunikacyjne K i L.Posiadam właśnie dokładnie taki sam interfejs.Sprawdzałem go VW GOLF III 1.4 ABD 93r, Skoda Octavia 1.6 AEE 99r oraz VW POLO 1.2 2002r i wszystko hulało bez problemu.Także słyszałem ,że pewne sterowniki nie chcą współpracować z tym interfejsem.W takiej sytuacji najlepiej mieć także interfejs na MAX232.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”