stukajacy silnik.......Pomocy !!!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
stukajacy silnik.......Pomocy !!!!!
Witam, mam problem z silnikiem w fordzie escorcie 1.6 zetec 16v , wiem ze to nie ta marka co dotyczy forum ale szukam pomocy i nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytanie. Problem jest taki ze w silniku od momentu rozruchu cos stuka, jest to bardzo podobne do stukajacych zaworow ale.... czu jest taka mozliwosc zeby stukal np. tlok ?? po sciagnieciu glowicy zauwazylem ze tlok ma luz , poprostu naciskajac go raz z jednej strony raz z drugiej przechyla sie w tulei, czy to moze byc przyczyna stukow ?? tlok pierwszy ma luz okolo 0,6 mm pozostale mniej, nadmienie ze silnik byl juz robiony prawdopodobnie z przegrzania i byl wymieniany wlasnie ten pierwszy tlok bo wypadla w nim dziura. A jak mozna w 100% sprawdzic popychacze chydrauliczne ?? czy nie stukaja ?? silnik na luzie chodzi jak diesel a przy wzroscie obrotow tak okolo 2,500 tys. stukania prawie nie slychac, ale jest slyszalne, dzieki za wszystkie wypowiedzi!!
Obstawiam 2 rzeczy:
Sprawdź czy tłok na luz "w pionie" czyli jak przyciśniesz ręką tłok a druga osoba dynamicznie posusza wałem raz w lewo raz w prawo i wyczujesz luz to masz luzy na swożniach tłokowych. Słychać dokładnie jak zawory.
Druga kwestia to prowadnice zaworów, jeśli są za lużne także mogą powodować klekot idealnie taki sam jak żle wyregulowane zawory.
Sprawdź czy tłok na luz "w pionie" czyli jak przyciśniesz ręką tłok a druga osoba dynamicznie posusza wałem raz w lewo raz w prawo i wyczujesz luz to masz luzy na swożniach tłokowych. Słychać dokładnie jak zawory.
Druga kwestia to prowadnice zaworów, jeśli są za lużne także mogą powodować klekot idealnie taki sam jak żle wyregulowane zawory.
[url=http://www.toyotaklub.org.pl]TKP[/url]