Czy nie narobiłem bałaganu w silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- moskitq
- Nowicjusz
- Kontakt:
Czy nie narobiłem bałaganu w silniku
ku**** mkIII pożarł troche oleju (Shell Helix Diesel Super) zajechałem do sklepu żeby kupić sobie i dolać ale nie było takiego i sprzedawca powiedział ze mam dolać shell x100 15W40 więc tak zrobiłem a teraz doczytałem że to jakiś zwykły olej do disla ale bez turbiny a ja mam turbinke ( jeszcze działa) czy nie padnie mi turbo? co mam zrobić wymienić cały olej i filtr na Shell Helix Diesel Super do wymiany zostało jeszcze 5000 km
Ostatnio zmieniony sob sty 24, 2009 09:52 przez moskitq, łącznie zmieniany 2 razy.
*szukaj i pomógł dwa magiczne guziki* :)
- Wardek
- Mały gagatek
Nie poleca sie mieszania olejów różnych firm, że o gatunkach nie wspomnę... Ja kupuje od wymiany do wymiany zawsze 5L i jeśli trzeba dolać to leje ten sam..
Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Quattro Avant
VW Golf 1.9 TDI 1Z
było: Passat B5FL AWX, A6 C4 1.9TDI, Mercedes 814 6.0 D, Golf III 1.8, Renault Safrane 2.1TD, Vectra B 2.0, Polonez, Łada, 126P, MZ, WSK..
VW Golf 1.9 TDI 1Z
było: Passat B5FL AWX, A6 C4 1.9TDI, Mercedes 814 6.0 D, Golf III 1.8, Renault Safrane 2.1TD, Vectra B 2.0, Polonez, Łada, 126P, MZ, WSK..
Ja robie tak samo ;]a ja zawsze kupuje 4 l + 1 l i dzięki temu dodatkowy literek mam w małym zgrabnym opakowaniu A 4 litry wchodzi mi idealnie wiec nie potrzebuje miarki
Ostanio byla promocja 4l + 1l gratis
Leje zawsz Mobila 10w40
[url=http://imageshack.us][img]http://img501.imageshack.us/img501/2195/avatarmk3bmaly1fy.jpg[/img][/url]
- pablo_elwis
- Nowicjusz
Witam wszystkich bo piszę tu pierwszy raz, choć nie raz wyczytałem już tutaj przydatne informacje.
Starczy tych formalności - do rzeczy.
Podpinam się do tego tematu, bo pokrewny.
Mam Mk3 1,9 TDI 110PS - 98 rok
Autko ma przejechane 217tyś z czego 16tyś mojego prowadzenia.
Ostatnio olej zmieniany przy 211 tyś - zalany Shell Helix Super (15w40) z beczki (zakładam optymistycznie, że faktycznie ten a nie jakaś podróbka) Wcześniej też 15w40
Dzisiaj kupiłem w markecie 1L - celem dolewki.
Dopiero w domu zorientowałem się że złapałem Shell Helix Super Diesel (15w40) - opakowania prawie identyczne.
Pytanie - dolać ten Super Diesel bez obaw, czy się wstrzymać?
Shell Helix Super jest bardziej uniwersalny, SHS Diesel dedykowany do ropniaczków.
Kolega Wardek pisał "Nie poleca sie mieszania olejów różnych firm, że o gatunkach nie wspomnę... ", ale czy dotyczy to też tak subtelnych różnic jak w przypadku tych dwóch olejów Shella ?
Przyczepności
PE
Starczy tych formalności - do rzeczy.
Podpinam się do tego tematu, bo pokrewny.
Mam Mk3 1,9 TDI 110PS - 98 rok
Autko ma przejechane 217tyś z czego 16tyś mojego prowadzenia.
Ostatnio olej zmieniany przy 211 tyś - zalany Shell Helix Super (15w40) z beczki (zakładam optymistycznie, że faktycznie ten a nie jakaś podróbka) Wcześniej też 15w40
Dzisiaj kupiłem w markecie 1L - celem dolewki.
Dopiero w domu zorientowałem się że złapałem Shell Helix Super Diesel (15w40) - opakowania prawie identyczne.
Pytanie - dolać ten Super Diesel bez obaw, czy się wstrzymać?
Shell Helix Super jest bardziej uniwersalny, SHS Diesel dedykowany do ropniaczków.
Kolega Wardek pisał "Nie poleca sie mieszania olejów różnych firm, że o gatunkach nie wspomnę... ", ale czy dotyczy to też tak subtelnych różnic jak w przypadku tych dwóch olejów Shella ?
Przyczepności
PE
Ostatnio zmieniony sob sty 24, 2009 01:28 przez pablo_elwis, łącznie zmieniany 2 razy.
"Gdy mężczyzna utrzymuje kilka samochodów, to jest to dla niego uczuciowy odpowiednik haremu." [John Hallibarton]
;)
;)
Przecież shell x100 15W40 to praktycznie to samo więc w czym problem?moskitq pisze:(Shell Helix Diesel Super)
Ale to jest ta sama firma i praktycznie gatunekWardek pisze:Nie poleca sie mieszania olejów różnych firm, że o gatunkach nie wspomnę...
a ja zawsze kupuje 4 l + 1 l i dzięki temu dodatkowy literek mam w małym zgrabnym opakowaniu A 4 litry wchodzi mi idealnie wiec nie potrzebuje miarki
Może się mylę,ale autor tematu zadał pytanie czy można mieszać olej,prawda?Więc opinie co Wy Panowie lejecie i ile kupujecie są nie na miejscu w tym momencieJa robie tak samo ;]
Ostanio byla promocja 4l + 1l gratis
Leje zawsz Mobila 10w40
Ostatnio zmieniony sob sty 24, 2009 13:11 przez bongo, łącznie zmieniany 1 raz.
- pablo_elwis
- Nowicjusz