mk2 łożyska
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- MichalMys1
- Mały gagatek
mk2 łożyska
Od jakiegoś czasu mam problem z łożyskami-na początku była sama wymiana łożysk-po jakimś czasie rozleciały sie, potem wymiana czopów i łożysk-miało być ok no ale znowu słychać powoli jak zaczynają huczeć.nie wiem co jest grane,Auto było puknięte w tył-ktoś mi popowiedział zeby sprawdzić jakiś "karosarz"-coż to jest -jakie są tego koszty???
Wiec tak jak samochod był bity to sprawdza sie płyte podłogowa np. na Beisbardzie(urzadzenie do spr. ustawienia koł oraz pomiaru płyt podłogowych)Moze byc tak,ze jest cos krzywe tylna belka badz sama płyta podłogowa i wtedy beda sie działy takie jaja a dlatego ze zwiekszaja sie obciazenie na łozyskach z powodu nie osiowego ustawienia koła wzgledem podłoza.Co do okreslenia "karosarz" to moze jest to to co opisałem aczkolwiek nigdy nie spotkałem sie z takim okresleniem.
Best Life is VW drive!!!! :satan:
Jak nie tnie ci opon z tyłu to pomiar nic nie wykaże. A twoim problemem może być zły smar do smarowania łożysk. Już nie raz spotkałem się z łożyskami wykończonymi od złego smaru. Do łożysk należy używać tylko i wyłącznie LT43 i należy pamiętać, że po przejechaniu 100km trzeba sprawdzić czy łozyska mają minimalny luz. Jak go nie będzie to polecą w momęcie.
- MichalMys1
- Mały gagatek
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- MichalMys1
- Mały gagatek
Niby opon nie tnie -za 2 tygodnie mam przegląd w sumie mógłbym o tym napomknąć ale jeszcze bedzie chciał mi zabrac dowód-w sumie nie wiem jak wygląda przegląd bo jeszcze nigdy nie byłem-to bedzie mój pierwsz razTAZ pisze:Jak nie tnie ci opon z tyłu to pomiar nic nie wykaże. A twoim problemem może być zły smar do smarowania łożysk. Już nie raz spotkałem się z łożyskami wykończonymi od złego smaru. Do łożysk należy używać tylko i wyłącznie LT43 i należy pamiętać, że po przejechaniu 100km trzeba sprawdzić czy łozyska mają minimalny luz. Jak go nie będzie to polecą w momęcie.
[ Dodano: Sob Lut 25, 2006 21:12 ]
wszystko robił mi mechanik-nie wiem jak on to dokręcał.flatron316 pisze:A dokręciłeś je prawidłowo-czyli zostawiłeś prawidłowy luz?
- MichalMys1
- Mały gagatek
A takie łożysko da sie uratować poprzez zrobienie takiego luzu czy juz jest po łożysku gdy zaczyna buczeć??TAZ pisze:Luz możesz sprawdzić samemu podnosząc koło tylne i próbując nim poruszać. Jak wyczujesz na łożysku minimalny luz to jest dobrze, ale jeśli luzu nie ma to łożysko zdycha od zbyt dużego tarcia i temperatury pracy.
- MichalMys1
- Mały gagatek
- MichalMys1
- Mały gagatek