[MK2] ugięcie tylnich sprężyn...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

[MK2] ugięcie tylnich sprężyn...

Post autor: Rafał G2 » pn lut 20, 2006 22:46

Witam...Mam nietypowe pytanie i spostrzeżenie. Chciałbym wiedzieć na ile cm jest maxymalne ugięcie tylnej sprężyny w MK2 ?? Głównie chodzi mi o montaż gum usztywniających sprężynę, ale tylko dlatego że po załadowaniu auta 3 osobami, strasznie nisko siada mi pupa i coś obciera, a nie mam kasy na nowe sprężynki. Patrząc z technicznego punktu widzenia, w seryjnej sprężynie, uzwojenia powinny się uginać z identyczną siłą i jeśli maxymalny skok sprężyny wyniesie np: 15 cm to po włożeniu usztywniających gum skok się zmniejszy, ale niewiele, pozostała część sprężyny będzie się bardziej uginać co spowoduje jej wczesniejsze zużycie a nawet jej pęknięcie. Nie wiem czy mam rację, ale ja tak to widzę mimo tego że włożyłem sobie takie gumy :D Pozdrawiam

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » pn lut 20, 2006 22:57

No mniej wiecej masz racje. Wlozenie takiej gumy powoduje zmniejszenie liczby zwojow czynnych co prowadzi do szybszego zuzycia sprezyny, a sprawdzales w jakim stanie jest odbojnik?? Moze on jest pop prostu juz zniszczony

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Rafał G2 » pn lut 20, 2006 23:08

Odbojniki sprawdzałem, są trochę wyeksploatowane, ale żeby je wymienić to trochę jest z tym roboty, a włożenie gumy to tylko 15 minut i w miarę usztywnia sprężynę...

fibolek

Post autor: fibolek » pn lut 20, 2006 23:20

Opłaca ci się z gumami kombinować za spreżyne jedną nową dasz już 35-40 zeta.I bez obaw ludzi mozna na tyle wozić.
A tak spreżyny i tak i tak bedziesz musiał wymienić.

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Rafał G2 » pn lut 20, 2006 23:28

Teraz mi się opłaca, bo juz za duzo wydałem na samochód i narazie musze zadowolić sie gumami za 2.50 :D

fibolek

Post autor: fibolek » pn lut 20, 2006 23:38

No to spróbuj z tymi gumami na sprężynach.
Dla twojej informacji na przyszłość niektóre gumy pod amorkiem tez się różnią lekko wielkością(sprawdzałem)chodzi o te chyba odbojniki.Takie bałwany są cieńsze i grubsze różnica to około 8 centymetrów.

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » wt lut 21, 2006 07:53

fibolek pisze:No to spróbuj z tymi gumami na sprężynach.
Dla twojej informacji na przyszłość niektóre gumy pod amorkiem tez się różnią lekko wielkością(sprawdzałem)chodzi o te chyba odbojniki.Takie bałwany są cieńsze i grubsze różnica to około 8 centymetrów.
Witam kolege z forum :pub: . Masz racje, sa rozne rodzaje 'balwankow' i to one maja najwiecej do powiedzenia jesli chodzi o ugiecei sprezyn pod obciazeniem, lepiej troche dolozyc i miec spokoj, do jak sie zastosuje taki nieprzewidziany przez konstruktora zabieg jak guma usztywniajaca i posadzi z tylu 3 osoby to moze strzelic sprezyna i wtedy do wymiany i jedno i drugie. Pozdrawiam

fibolek

Post autor: fibolek » wt lut 21, 2006 15:07

KamilW witam witam.Z tymi bałwankami to temat przerabiałem.

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » wt lut 21, 2006 15:18

No ja tak samo, tez mi za nisko siadal, wymienilem springi i nic... a tu sie okazalo ze balwanki dzialaja cuda i od tamtego czasu spokoj.

fibolek

Post autor: fibolek » wt lut 21, 2006 19:31

Mi znowu tył za wysoko poszedł ale włozyłem 15 teraz trochę siadł i jest super.No i mogę pakować do tyłu ile wlezie hehe.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”