[mk3]PROBLEM / DYLEMAT Z POMPĄ WSPOMAGANIA

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zyggy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

[mk3]PROBLEM / DYLEMAT Z POMPĄ WSPOMAGANIA

Post autor: zyggy » ndz lut 19, 2006 21:33

Wczoraj padła mi pompa wspomagania, olej wywaliło przez szczelnienie wałka pompy. Pompa rzęzi i maluz w dwóch płaszczyznach. Ogólnie padlina. Dziwne tylko to, że pompa jest na samym dole, pod klimatyzacją, a mi zalało płynem maskę od środka w okolicach zbiornika, akumulator i okolice zbiornika płyno do szyb. Zastanawiam się, co się mogło stać, czy coś padło w układzie kierowniczym??? Zasadniczo mój dylemat to wybór pompy na zamianę, czy używka (oryginał) za 200-250zł, czy nówka Delphi za 300zł??? Może ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia z wymianą pompy na używkę lub nową. Cena oficjalna nowej oryginalnej jest obłędna 2541zł :grrr: Może macie także doświadczenia z płynami do wspomagania. Zdania są dosyć podzielone, jedni polecają tylko oryginalny, zielony VW, inni polecają płyn do automatów (ATF). Proszę o wszelkie porady i pomysły. Może ktoś wie gdzie nalbliżej Częstochowy można kupić np. nową pompę Delphi. Dodam na koniec, że ta uszkodzona ma symbol 1H0422155E.

z góry dziękuję za pomoc i pzdr
Zygmunt
Ostatnio zmieniony ndz lut 19, 2006 22:15 przez zyggy, łącznie zmieniany 1 raz.

arek gaz
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: arek gaz » ndz lut 19, 2006 22:06

U mnie padła dokładnie tak jak u ciebie.Wymontowałem ją i okazało sie ,że do wymiany było łożysko od strony koła pasowego.Wymieniłem (6203 8 zł)i lata do dziś.Płyn który wlałem to ATF mobila.

zyggy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyggy » pn lut 20, 2006 09:28

:pub: dzięki, spróbuję rozebrać i zobaczę co da się zrobić, najważniejsze nie panikować, może coś z tego będzie

pzdr
ZZ

[ Dodano: Pon Lut 20, 2006 23:09 ]
dzięki za wsparcie, ale rozbiórka pompy nie powiodła się, prasa była zbyt silna i pękła mi obudowa pompy (źle podparłem wałek i traaaaaaaaaaaaach) :grrr: ; kupiłem więc używkę i jak narazie działa :pub: :kufel: :smoke: ; rozmawiałem z mechaniorami i nie polecają zamienników typu Delphi :crazy: ; wg danych VW jes to element nienaprawialny (no ale Polak potrafi); to chyba tyle; pozdrowienia dla vwmaniaków :okej:

pzdr
zz

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”