Problemy z silnikiem AEE w Polo 6N

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Iro
Nowicjusz
Nowicjusz

Problemy z silnikiem AEE w Polo 6N

Post autor: Iro » śr lut 01, 2006 01:01

Witam, posiadam Polo z 96r. z silnikiem AEE. Niedawno pojawiły mi sie problemy z
obrotami silnika.

Objaw: podczas jazdy nagle auto zaczyna tracić obroty z trudem reaguje na nacisniecie pedalu gazu, ale raczej nacisniecie pedalu powoduje, ze silnik z trudem nie traci obrotów. po zatrzymaniu silnik gasnie. Auto ma "napady" tego typu zachowan. Np. jednego dnia ma takie "jazdy" co nowe odpalenie, a nastepnie portafi jezdzic bez zajakniecia przez kilka dni.

Odczyt z komputera pokazuje: a) nieprawidlowy sygnal z sondy lambda b) wyłącznik biegu jałowego c) regulator biegu jałowego ( to ostatnie jest padniete odkąd posiadam auto).

Pytanie moje dotyczy nastepujących zagadnien:

- czy objawy braku mocy i spadku obrotów i gaśniecia silnika moge przypisać a) i b) ? Mam wętpliwości czy to tylko to, mysle jeszcze o elektryce ( ale swiece i kopułke wymienilem w czerwcu, zostałyby kable)

- czy to prawda co słyszałem w serwisie, ze w AEE slinik krokowy, włącznik biegu jałowego są zintegrowane z przepustnicą i trzeba wymienić całą przepustnicę ?

- czy przepustnica od AEE z np Skody Felicji czy Octavi jest identyczna jak przepustnica od AEE od Polo 6N ? logika by mówiła, że tak, ale czy sterowanie nastawieniami przez elektronike itd., czy jest to Magneti Marelli ? (orginal 1800pln od VW od skody mozna kupic nawet ponizej 500pln)

- jaką sondę lambda? orginał ? uniwersalną ? a może jest jakiś zamiennik, który w praktyce okazuje sie sprawniejszy od oryginału ?

dzieki za wszelka pomoc

Iro

Awatar użytkownika
ApC
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ApC » śr lut 01, 2006 20:21

specem nie jestem, ale zapytaj na www.vwpolo-klub.pl/forum tam na 90% ktoś Ci pomoże :piwka:

[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/142850.html][img]http://images.spritmonitor.de/142850_5.png[/img][/url]

Iro
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Iro » śr lut 01, 2006 21:19

dzięki za namiar. Piszę także tutaj ponieważ silnik AEE głównie montowany był w golfach, a także w polo, ibizach, felicjach i octaviach. zachowania silnika wiec mogą byc wspólne dla wszystkich tych marek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”