Katalizatror

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » pt sty 27, 2006 19:17

Mechaniczne są takie:brak mocy,brzęczenie albo klekotanie(jak wkład sie poluzuje lub poprostu urwie i zablokuje przepływ spalin)Ekologiczne:nie spełnia swego zadania i wszystkie syfy zamiast się spalić w katalizatorze idą do atmosfery.

Awatar użytkownika
pw524
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pw524 » pt sty 27, 2006 19:29

Jeśli jest od nowości to dawno powinien być wywalony bo tylko zapycha wydech a przy normach dla tych samochodów na przeglądzie i tak się nikt nie skapnie że go nie ma. Jego trwałość to maks 100tys km, nowoczesnych 150tys km.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pt sty 27, 2006 23:41

pw524 pisze:Jeśli jest od nowości to dawno powinien być wywalony
ee no miałeś na myśli pewnie wymieniony a nie wywalony...
Jeśli analiza spalin jest OK i z katalizatora nie dochodzą drastyczne dźwięki i nie czuć Ci wszędzie siarkowodorem to możesz się bardzo nie przejmować

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

djprezes
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djprezes » pt sty 27, 2006 23:46

Jeżeli zależy ci bardzo na kasie, to mozesz kupić strumienice w kształcie katalizatora.

Lub zwykłą strumienice jeżeli niemasz wpisanego kato w dowód.

Ale zdania na ten temat są rożne, niektorzy mowią ze sie może silnik popsuc, niektorzy ponoc odczuwają wiekszą moc.

Ja mam zamiast kato i przyrostu mocy nie zauwarzylem, ale zato moj portfel zauwarzył przyrost gotówki :)

Można też wybebeszyć stary kato i go wstawić ale tego rozwiązania nie polecam, bo bedzie tylko zbedny metaliczny pogłos.

Golf III 1.8 '93
[img]http://nokia-free.com/1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob sty 28, 2006 00:22

piter pisze:A można całkiem wywalić kata i gdzie on się znajduje bo nie zabardzo się znam, a ile wołają za nowy iczy warto wymieniać?
1. Nie wiem jaki to masz silnik, ale coś w kształcie tlumika pierwsze w układzie wydechowym od strony silnika to katalizator.
2. Można wywalić ale po co??? (poczytaj bo w tym temacie bylo duuużo na forum)
3. Koszt od 250-350 uniwersalny do...... coś pod 2000 zł w ASO.

djprezes
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djprezes » sob sty 28, 2006 00:24

Jeśli masz wpisany w dowów i wywalisz to na przeglądzie mogą sie czepiac i nie przejdziesz.

Ale jeśli niemasz wpisanego w dowód to możesz wywalić katalizator całkiem i wstawić nawet rurkę w jego miejsca.

I tutaj własnie do pomocy przychodzi strumienica, jest podobnej wielkosci wiec śmiało można zastąpić kato strumienicą. Ale znajdą się pewnie tacy ktorzy powiedzą że to nei zdrowe dla silnika.

Zdania są podzielone, ryzyk fizyk :) Ja używam i spisuje się bardzo dobrze, katalizator wywalilem bo tez sie zapchał.

A nowy to cos koło 400 zł chyba, albo wiecej, a strumienica na allegro 49 zł i troche w zwyż.

Tylko nie kupuj strumienicy łuskowej.

A katalizator znajduje się przed tłumikiem środkowym i końcowym. Taka niewielka skrzyneczka okrągła.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob sty 28, 2006 00:34 przez djprezes, łącznie zmieniany 1 raz.

Golf III 1.8 '93

djprezes
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djprezes » sob sty 28, 2006 00:37

Strumienica służy do wprawiania spalin w ruch wirowy, dzieki czemu szybciej wydostają się z wydechu i zwiekszają moc silnika.

Taki był zamysł tego urządzenia, napewno działa, tylko trzeba to dobrze zamontowac, jesli zamontuje sie w złym miejscu to moze jedynie pogorszyć osiągi zamiast polepszyć.

Jednak ja słyszałem że dużo oso daje zamiast kata i tez tak zrobilem, i działa okej :)

Niewiem jak tam w twoim golfiaku, ale na forum napewno kiedys o tym było, do twojego sprzęta tez. Ja mam mk3

użyj opcji szukaj, napewno coś znajdziesz, za i przeciw.

ps. wyjęcie katalizatora napewno poprawi osiągi bo on troszke dławi spaliny, wolniej wydostają się na zewnątrz.

Golf III 1.8 '93

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob sty 28, 2006 00:42

piter, naprawdę wpisz w "szukaj" slowo albo katalizator albo strumienica i dostaniesz masę tematów bo ludziska całe laboraty pisali o tym (czasami nawet sensowne czasami nie ale to już inna sprawa) - napewno jednak będziesz mial większy pogląd na sprawe

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”