Witam,
Mam problem z hamulcami, który zaczal się pojawiać po wymianie płynu hamulcowego i regeneracji zacisków.
Jadąc na niskich obrotach pedał hamulca jest twardy i auto "słabo" hamuje. Efekt jest tym bardziej widoczny im auto jedzie na wyższym biegu (pewnie dlatego że prędkość jest większa). Przy kolejnych próbach hamowania, wszystko jest OK, Sytuacja zdarza się gdy przez dłuższy czas nie naciskam hamulca.
Gdy wciskam pedał hamulca mając np: 3000 obr/min też wszystko jest OK.
Na stacji diagnostycznej wszystko wyszło poprawnie i jak na złość nie udało się tego wywołać.
Serwo sprawdzone, reaguje "poprawnie", lecz po napompowaniu serwa i uruchomieniu silnika -> pedał wpada w podłogę bardzo mało.
Podciśnienia sprawdzone i wydają się szczelne -> Gdy zdejmę zaślepkę z króćca na przewodzie podciśnienia to brak różnicy w działaniu. (chodzi o zaślepkę przy zaworze zwrotnym idącym od kolektora do serwa)
Pompy hamulcowej nie odpowietrzałem, lecz układ nie wydaje się być zapowietrzony.
Silnik to 1,8 na wielopunktowym wtrysku o oznaczeniu PF, hamulce bez ABS.
Użyłem opcji szukaj na forum i w google znalazłem kilka podobnych postów na forach z Peugeota i BMW lecz nigdzie nie napisano co może być przyczyną.
Pozdrawiam
Twardy pedał hamulca na niskich obrotach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
kolego wiec sprawdź takie rzeczy jak
1 szczelność przewodu podciśnieniowego do serwa
2 zaworek na tym przewodzie trzyma podsinienie
3 szczelność samego serwa
bo to problem wspomagania hamulców i raczej niema nic wspólnego z wymianami chyba ze upitoliłeś niechcący przewód podciśnieniowy
1 szczelność przewodu podciśnieniowego do serwa
2 zaworek na tym przewodzie trzyma podsinienie
3 szczelność samego serwa
bo to problem wspomagania hamulców i raczej niema nic wspólnego z wymianami chyba ze upitoliłeś niechcący przewód podciśnieniowy
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0