Witam, mam kilka pytanek, które brzmią dziecinnie dla kogoś kto się zna.
a) przy jakich orbotach załącza się turbina - silnik AFN
b) czy trzeba rozgrzewać silnik przed jazdą a także zostawiać na chwilę na biegu jałowym przed wyłączeniem - zakładam , że jeśli turbina dostawała to trzeba ja schłodzić - ale jeśli jadę poniżej prędkości obrotowej przy której ona zaczyna swoją pracę?
tyle na początek..
kilka pytań dotyczących obsługi.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- pawelek1z2
- Użytkownik
-
- Ma gadane
Nie ma takiego czegoś jak obroty przy której załącza się turbosprężarka. Pracuje ona od momentu uruchomienia silnika, aż po wyłączenie go.pawelek1z2 pisze:a) przy jakich orbotach załącza się turbina - silnik AFN
Proponuję od razu ruszać ale nie przekraczać więcej niż 2500 obr/min zanim silnik nie złapie temperatury. Silnik szybciej się nagrzeje podczas jazdy niż na postoju. Jak mocno butowałeś auto to lepiej odczekać ze dwie minuty zanim zgasisz silnik, żeby się turbosprężarka schłodziła. Po każdej jeździe nie zaszkodzi chwilę odczekać, na pewno przedłuży to życie turbiny.pawelek1z2 pisze:b) czy trzeba rozgrzewać silnik przed jazdą a także zostawiać na chwilę na biegu jałowym przed wyłączeniem - zakładam , że jeśli turbina dostawała to trzeba ja schłodzić - ale jeśli jadę poniżej prędkości obrotowej przy której ona zaczyna swoją pracę?