ABS FEHLER - czyli kolejny problem z moim golfem :|

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Gustav
Użytkownik
Użytkownik

ABS FEHLER - czyli kolejny problem z moim golfem :|

Post autor: Gustav » ndz lip 11, 2010 21:16

Witam

Myślałem, że już narazie koniec problemów z moim autkiem jak narazie ale dzisiaj niespodziewanie kolejna niespodzianka... Otóż pojechałem sobie dizisaj na basen z dziewczyną z rana, samochód stał cały dzień przeważnie w cieniu. Około wieczora wsiadam i podjeżdzam do domu. Po jakiś 2-3 godzinach wsiadam przekręcam zapłon a tu mi nie gaśnie kontrolka od ABSu i takiego trójkącika wokół którego biegnie strzałka (pod kontrolką ABSu) (ten trójkącik włącza się też gdy wyłącza się ręcznie ESP). No i myślę sobie o co tu chodzi, ale dobra pojechałem, wujeżdzam za miasto i rozpędzam sie do ok 100km/h a tu mi na kompie wyskakuje błąd ABS FEHLER. No ale dobra przejechałem jakieś 25km jak gdyby nigdy nic (może mi się wydawało ale czułem jakby hamulce były delikatnie twardsze). Po przyjechaniu do dom (25km) dotykam tarcz hamulcowych a wszystkei bardzo nagrzane i dłużej jak 1 sekunde cieżko palca na nich utrzymać, czy to normalne? Cholera co znowu się stało, bo już sił nie mam do mojego samochodu :grrr:

Proszę o pomoc i z góry dziękuję :hmm:

[ Dodano: 11 Lip 2010 21:55 ]
Prosze o pomoc, gdzieś wyczytałem, że ktoś miał taki sam problem a przyczyną była luźna kostka w kasecie, gdzie ta kostka sie znajduje?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz lip 11, 2010 22:30

Gustav pisze:takiego trójkącika wokół którego biegnie strzałka
to jest kontrolka od ESP
Gustav pisze:Po przyjechaniu do dom (25km) dotykam tarcz hamulcowych a wszystkei bardzo nagrzane i dłużej jak 1 sekunde cieżko palca na nich utrzymać, czy to normalne?
Normalne
Dobrze by było pod VAGa podłączyć i sprawdzić co go boli...tak z gdybania to można czujniki posprawdzać przy kołach,m ale pewnie na niewiele się to zda

Awatar użytkownika
Gustav
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gustav » ndz lip 11, 2010 22:38

Siemka :)

Już czytałem parę tematów i zauważyłem że gdzieniegdzie pomogło odepnięcie, przeczyszczenie i popsikanie WD-40 tych czujników przy kołach. Ale teraz mam pytania kolejne :D

Te czujniki od ABS i ESP są na kołach?
Gdzie dokładnie się znajdują? Mógłbyś to mniej więcej opisać dla lepszego obrazu bo jutro odkęce koła i przeczyszcze to cholerstwo tylko chciałbym wiedzieć gdzie szukać te czujniki od ABSu i ESP :kac:

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Auto: Bora
Silnik: AQN

Post autor: vwarek » ndz lip 11, 2010 22:51

Gustav pisze:tylko chciałbym wiedzieć gdzie szukać te czujnik
po kablach dojdziesz.. ;)

The quieter you become, the more you are able to hear...

Obrazek

Awatar użytkownika
Gustav
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gustav » ndz lip 11, 2010 22:54

Dla wyjąśnienia... Jestem zielony w mechanice i elektryce samochodowej, dlatego pytam się gdzie te czujniki, czy jak ściagnę koło to czy moim oczą ukażą się te czujniczki?
Ostatnio zmieniony ndz lip 11, 2010 22:55 przez Gustav, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szawełło
Forum Master
Forum Master

Post autor: szawełło » ndz lip 11, 2010 23:15

Gustav pisze:czy jak ściagnę koło to czy moim oczą ukażą się te czujniczki?
będzie widać zerknij tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... zujnik+abs czujniki ABS są nad zębatką która jest za tarczą
Ostatnio zmieniony ndz lip 11, 2010 23:30 przez szawełło, łącznie zmieniany 3 razy.

Ba.........................

;)

Awatar użytkownika
Gustav
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gustav » ndz lip 11, 2010 23:48

Wielkie dzięki panowie :D jutro zabieram się do sprawdzania czujników...

[ Dodano: 12 Lip 2010 13:43 ]
Chciałbym powiedzieć, że problem rozwiązany. Nie pomogło żadne psikanie ani nic, pojechałem do mechanika podłączył pod kompa i okazało się, że czujnik od strony kierowcy się posypał... wymieniłem i problem się rozwiązał :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”