lewe powietrze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
lewe powietrze
witam mam pytanie gdzie szukać przyczyn lewego powietrza [bogata mieszanka,lambda 0,5-1,5]?
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jezeli masz przelywomierz to pomiedzy nim a kolektorem ssacym
jezeli jie ma przeplywomierza to pomiedzy przepustnica a kolektorem ssacym
przepystnica jest przykrecona do kolektora za pomoca podstawki gumowej - czesty powod zaciagania lewego powietrza
zobacz tez polaczenie kolektora ssacego z serwem hamulca - czasami peka waz laczacy oba elementy
jezeli jie ma przeplywomierza to pomiedzy przepustnica a kolektorem ssacym
przepystnica jest przykrecona do kolektora za pomoca podstawki gumowej - czesty powod zaciagania lewego powietrza
zobacz tez polaczenie kolektora ssacego z serwem hamulca - czasami peka waz laczacy oba elementy
- Paweł Marek
- V.I.P.
napięcie skacze między tymi wartościami czy współczynnik lambda, bo oznacza mniej więcej odwrotnie jedno i drugie.boksiu73 pisze:ambda 0,5-1,5]
I nie bardzo mi się kojarzy żeby dodatkowe powietrze powodowało wzbogacanie mieszanki. Z wyjątkiem nieszczelności w wydechu między silnikiem a sondą lambda
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
sam już niepamiętam jutro sprawdze na vagu.ostatnio miałem bład 537 sonda lambda wartości graniczne błąd sporadyczny maszyna dużo pali .czyściłem dziś przepustnice ale niewiem czy uszczelkę należy czymś posmarować [silikon smar olej]czy nie bo ją przykręciłem na sucho i boję się żeby lewego powietrza nie ciągneła.jeszcze jedno pytanie ,odkrecałem tą klapkę na kolektorze i w środku było tłusto od oleju ale tego nie wycierałem ,czy należało by to też wytrzeć.
[ Dodano: 04 Lip 2010 14:50 ]
Po wczorajszym czyszczeniu golfik odpalił potem zaczoł się dławić i wreszcie zdechł i tak kilka razy ale wreszcie się ustawił [przepustnica] chyba.Podłączyłem vaga i posprawdzałem wartości i nawiązując do postu wcześniejszego to faktycznie chodziło mi o volty.
Sprawdziłem sobie kąt wyprzedzenia zapłonu jest ok,ale zaniepokoiła mnie jedna z wartości w grupie5 ostatnia wartośćtam gdzie jest osiem cyfr .Umnie było 00001010 ale czasami to ostatnie zero zamieniało sie na 1 [00001011] co oznacza bogatą mieszankę a mam wysokie spalanie 13 litrów.Czy można coś zrobić z tą bogatą mieszanką gdzie szukać przyczyny.
[ Dodano: 04 Lip 2010 14:50 ]
Po wczorajszym czyszczeniu golfik odpalił potem zaczoł się dławić i wreszcie zdechł i tak kilka razy ale wreszcie się ustawił [przepustnica] chyba.Podłączyłem vaga i posprawdzałem wartości i nawiązując do postu wcześniejszego to faktycznie chodziło mi o volty.
Sprawdziłem sobie kąt wyprzedzenia zapłonu jest ok,ale zaniepokoiła mnie jedna z wartości w grupie5 ostatnia wartośćtam gdzie jest osiem cyfr .Umnie było 00001010 ale czasami to ostatnie zero zamieniało sie na 1 [00001011] co oznacza bogatą mieszankę a mam wysokie spalanie 13 litrów.Czy można coś zrobić z tą bogatą mieszanką gdzie szukać przyczyny.
Ostatnio zmieniony ndz lip 04, 2010 15:05 przez boksiu73, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
wysokie napiecie - bogata mieszanka
niskie napiecie - uboga mieszanka
jezeli masz bogata mieszanke to raczej nie jest to wina lewego powiterza
silnik dostaje zbyt duzo benzyny w porownaniu do powietrza wiec zobacz czy ci nie cieknie wtryskiwacz, moze masz uszkodzony regulator i podaje zbt duze cisnienie lub jest peknieta membrana w reglatorze i leje benzyne
niskie napiecie - uboga mieszanka
jezeli masz bogata mieszanke to raczej nie jest to wina lewego powiterza
silnik dostaje zbyt duzo benzyny w porownaniu do powietrza wiec zobacz czy ci nie cieknie wtryskiwacz, moze masz uszkodzony regulator i podaje zbt duze cisnienie lub jest peknieta membrana w reglatorze i leje benzyne
próbowałem dziś zaadoptować ale mój vag niema tej opcji [niedostępna] gdy dziś odpaliłem maszyne to było wszystko ok ale po jakimś czasie straciła moc i zgasł,odpaliłem pochodził i znów zgasł i tak kilka razy ale w końcu odpalł i chodzi .Myślę że się sama zaadaptowała bo auto ciągnie lepiej[przyspieszenie].Niewiem jak ze spalaniem będzie.