Drgania przy hamowaniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Drgania przy hamowaniu
Mam pewien probem w golfie 4 kombi TDI. Podczas hamowania mam mocne drgania kierownicy, bardzo jest to irytujące. Przy wolnej jeździe nie tyle, ale z większej prędkości hamowanie jest masakryczne, kiera lata a przodem trzepie. Dodam że przednie zawieszenie jest po remoncie, tarcze hamulcowe nówki i klocki też. Proszę o pomoc.
VW Golf I GL 1.5benzyna 71KM - moje pierwsze auto.
Obecnie Golf 4 w TDI.
Obecnie Golf 4 w TDI.
- Progresywny
- Lubie to!
Nie. Niedawno go kupiłem, jestem z niego zadowolony tylko to hamowanie mnie irytuje. Ściągałem koła, oglądałem dokładnie co i jak, a tam wszystko eleganckie, zawiecha, hamulce nówki. Koła wyważyłem i opony zmieniłem też. Pokręce tarczą i wyglądają na idealne, a kiera bije dosyć mocno na tyle że tarcza musiałaby być na oko już zwichwowana, bardzo mnie ten broblem zastanawia...
Obecnie Golf 4 w TDI.
Obecnie Golf 4 w TDI.
- Progresywny
- Lubie to!
Czysto teoretycznie mogło coś się dostać między tarcze a piastę i po dokręceniu tarcza troszkę krzywo się obraca. W takim przypadku przetoczenie tarczy nic nie da, no jedynie to że aby je przetoczyć trzeba je zdjąć a później założyć ponownie. Może warto najpierw zdjąć tarcze i oczyścić pod nimi wszystko, następnie złożyć i zobaczyć co będzie.
:cady: [url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/11964][img]http://www.motostat.pl/user_images/11964/icon4.png[/img][/url] :mk3:
-
- Forum Master
CBserwis, Na oko to faktycznie sprawdziłeś prawidłowo. Jak nie chcesz dawać do przetoczenia to weź je zdejmij i bez popróbuj... Zacznij od sprawdzenia tarcz bo jak są minimalnie skrzywione to będzie biło. Ciepła tarcza jak dostanie trochę lodowatej wody to się krzywi bo stygnie za szybko tylko w jednym miejscu. Próbowałeś np rozpędzić się do jakiejś większej prędkości ? np. 160? bije przy takiej prędkości ?
Próbowałem hamować z około 100km/h jako największej prędkości i trzepało. Odczułem jeszcze takie coś że, jak jadę powoli i hamuję da się odczuć jakby w jednym miejscu obrotu koła hamowanie jest z inną siłą- podczas gdy ja działam na pedał z jednakowa siłą. Czary mary..;/
Obecnie Golf 4 w TDI.
Obecnie Golf 4 w TDI.
Wymieniłem cały przód tarcze + klocki z Boscha. Przed wymiana odczuwalne były drgania na kierownicy przy hamaniu przy wyższych predkościach (powyżej 100 km/h) Na poczatku było ok ale teraz są odczualne lekkie drgania na kierownicy (po wymianie zrobiłem jakies 5 tys km). Mam też wrażenie ze jakby w jednym miejscu mocniej hamowało. Spotałem sie też z opinia jednego mechanika ze nie poleca Boscha. Kola letnie przy zmianie z zimowych wyważone. Nie ma tez żadnych uszkodzeń w zawieszeniu, auto jezdzie prosto.
ekodriving 4.5