Dizwna skrzynia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dizwna skrzynia
Witam, posiadam golfa mkIII 1.8 abs 94r. czyli HOABS22 albo 24 nie wiem jak to sprawdzić, fakt faktem miały one skrzynię typu 020 która na 5 biegu przy 1000 obr./min. rozpędza golfa do 33,8km/h, więc dlaczego u mnie na 5 biegu przy 2 tys. obr/min jest 80Km/h?? (wnioskuję że km/h mnożę razy 2?)
Ostatnio zmieniony pt cze 04, 2010 21:05 przez Dani90, łącznie zmieniany 1 raz.
hmm a dlaczego mnożysz x2, dlatego, że obrotów 2x więcej, to z tego wynika, że przy 7k obrotów powinieneś jechać 236km/h.Dani90 pisze:Witam, posiadam golfa mkIII 1.8 abs 94r. czyli HOABS22 albo 24 nie wiem jak to sprawdzić, fakt faktem miały one skrzynię typu 020 która na 5 biegu przy 1000 obr./min. rozpędza golfa do 33,8km/h, więc dlaczego u mnie na 5 biegu przy 2 tys. obr/min jest 80Km/h?? (wnioskuję że km/h mnożę razy 2?)
Sprawdź ile jedziesz przy 1000obr/min i wtedy porównaj, odczytaj także oznaczenie skrzyni biegów i będziesz wiedział jaką masz dokładnie, bo skrzyń 020 było kilka wersji o różnych przełożeniach
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
no to chyba OK jak 236 na zamkniętym obrotomierzu na piątce czyż nie? A że ten silnik się do tylu nie wrkręci na trasie to inna sprawa. Można na upartego na lodzie w zimę sprawdzic jak chcesz na własnej skórze lub w kalkulatorze prędkości na poszczególnych biegach.hmm a dlaczego mnożysz x2, dlatego, że obrotów 2x więcej, to z tego wynika, że przy 7k obrotów powinieneś jechać 236km/h.
Ostatnio zmieniony ndz cze 06, 2010 14:20 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
no ale ja sie nie do tego odnosilem
Napisales ze.....
Napisales ze.....
i właśnie tyle około powinien jechać na piątce jeśli (jego silnik by sie wkręcił do 7 tys obr/min a skąd inąd wiemy, ze by sie nie wkręcił ale to inna historia). Nie wiem dlaczego poddajesz to w wątpliwość.Marioo pisze:hmm a dlaczego mnożysz x2, dlatego, że obrotów 2x więcej, to z tego wynika, że przy 7k obrotów powinieneś jechać 236km/h.
Ostatnio zmieniony ndz cze 06, 2010 14:43 przez sas_gti, łącznie zmieniany 2 razy.
a impulsy w skrzyni biorą się z przełożenia toczenia kół po asfalcie, jak zmienisz średnicę koła to wskazania będą przekłamane. O ile dobrze pamiętam to mk3 miało przy 14" feldze 185/60 więc już masz lekkie przekłamanie przez wyższy profil (gdzieś w granicach 3%)Dani90 pisze:opony mam 185/65/14 ale co one mają do wskazań prędkościomierza przecież on czyta impulsy z skrzyni
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae