Na wstepie witam wszystkich forumowiczów
problem jest niby znany- kosmiczne spalanie oleju przez silnik 1.4 AKQ
ale moj pali tyle ze na pewno odbiega od normy 1l oleju na 600km jazda do 110 km/h i 3.5 tys obrotow silnika , wiec spokojna.
wycieków raczej nie ma bo silnik jest suchy, jedynie minimalnie sie "poci " przy kole pasowym walu.
i moje pytanie jak sprawdzic co moze byc przyczyna
-uszczelniacze zaworów
czy
-pierścienie olejowe
Podejzewam ze pomiar cisnienia na cylindrach nic nie da bo pierscienie uszczelniajace moga byc ok ,a olejowe juz nie.
dodam ze np po hamowaniu silnikiem, np. jadac z gorki i dodaniu gazu zakopci mocno na niebiesko
oraz gdy jade pod ostra gorke np. na 3 biegu i silnik ma "ciezko", i dodam gazu to tez dosc mocno dymi.
PS.
wiem ze temat byl walkowany na forum ze 100 razy ale chodzi mi o diagnoze bo bylem u dwoch mechanikow no i wiedza tyle co ja , czyli : uszczelniacze albo pierscienie.
moze ktos z was mial podobne objawy i co pomoglo.??
Nie ukrywam ze uszczelniacze to groszowa sprawa , ale pierscienie juz nie.
Dziekuje bardzo za wszelkie odpowiedzi pozdr.
Branie oleju 1.4 mk4
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf V 2.0 TDI 140 KM
-
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf V 2.0 TDI 140 KM
po nocy przydymi ale na bialo-niebiesko i to tylko przez chwileczke,no i na pewno lzej niz np po tym hamowaniu silnikeim.
bialy kolor to pewnie para wodna
ps. plyn chlodniczy jest czysty, olej rowniez wiec uszczelka pod glowica raczej cala
[ Dodano: 17 Maj 2010 19:34 ]
panowie pomocy przychodzi wam cos na mysl bo chcialbym wykluczyc jakas ewentualnosc
bialy kolor to pewnie para wodna
ps. plyn chlodniczy jest czysty, olej rowniez wiec uszczelka pod glowica raczej cala
[ Dodano: 17 Maj 2010 19:34 ]
panowie pomocy przychodzi wam cos na mysl bo chcialbym wykluczyc jakas ewentualnosc