Wymiana płynu hamulcowego w Mk3 GTi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana płynu hamulcowego w Mk3 GTi
Witam. Poczytałem trochę o płynie hamulcowym na forum i wiem że DOT 4, że 1L.
Wymienić go chcę bo auto mam 8-9 miesięcy ( Mk3 GTi Edition z 2E ) i tego nie robiłem i nie wiem kiedy był wymieniany przez poprzedniego właściciela.
Po drugie to kolega memekk222, z forum podpowiedział mi żebym wymienił płyn w związku z moimi problemami z ABS ( ogólnie to nie działa i wywala błąd bodajże N133 - elektrozawór wyjściowy lewego tylnego koła, czasem ABS działa: np wczoraj cały dzień działał i dopiero wieczorem przy ostatniej podróży wieczorem kontrolka nie zgasła ), żebym odciągnął strzykawką płyn ze zbiorniczka, wlał nowego i pompował/upuszczał stary i dolewał nowego. Może taki zabieg przepchnie syf i ABS zacznie normalnie działać.
Pytanie moje to, czy starczy mi ten 1L płynu ( DOT 4 Jurid mają w moim sklepie po 0.5L - 12.5zł ) na takie "przepychanie" syfu ?
[ Dodano: 13 Maj 2010 13:40 ]
Aha i jeszcze czy muszę mieć przekręcony zapłon w czasie przepompowywania płynu ? Żeby zawory w pompie czy coś innego się otworzyło ? Bo i takie coś na forum znalazłem w jakimś temacie.
Wymienić go chcę bo auto mam 8-9 miesięcy ( Mk3 GTi Edition z 2E ) i tego nie robiłem i nie wiem kiedy był wymieniany przez poprzedniego właściciela.
Po drugie to kolega memekk222, z forum podpowiedział mi żebym wymienił płyn w związku z moimi problemami z ABS ( ogólnie to nie działa i wywala błąd bodajże N133 - elektrozawór wyjściowy lewego tylnego koła, czasem ABS działa: np wczoraj cały dzień działał i dopiero wieczorem przy ostatniej podróży wieczorem kontrolka nie zgasła ), żebym odciągnął strzykawką płyn ze zbiorniczka, wlał nowego i pompował/upuszczał stary i dolewał nowego. Może taki zabieg przepchnie syf i ABS zacznie normalnie działać.
Pytanie moje to, czy starczy mi ten 1L płynu ( DOT 4 Jurid mają w moim sklepie po 0.5L - 12.5zł ) na takie "przepychanie" syfu ?
[ Dodano: 13 Maj 2010 13:40 ]
Aha i jeszcze czy muszę mieć przekręcony zapłon w czasie przepompowywania płynu ? Żeby zawory w pompie czy coś innego się otworzyło ? Bo i takie coś na forum znalazłem w jakimś temacie.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Wymiana oleju nie naprawi problemu z ABS, jesli chcesz w taki sposob wymieniac na zasadzie wyciagania plynu strzykawka to sie da bo sam tak robilem ale musisz conajmniej ten cykl 15x powtorzyc (wyciagnieci plynu kilka strzykawek malych bedzie napelnienie nowym i jazda 15min) zeby w miare plyn znalazl sie nowy w przekladni+przewodach
Nie rob tego na zapalonym samochodzie w trakcie jazdy tylko przy kreceniu kierownica plyn sie wymiesza dokladnie
Nie rob tego na zapalonym samochodzie w trakcie jazdy tylko przy kreceniu kierownica plyn sie wymiesza dokladnie
Ostatnio zmieniony czw maja 13, 2010 13:52 przez sklejku, łącznie zmieniany 1 raz.

Źle przeczytałeś/zrozumiałeś !!!
Chodzi o płyn hamulcowy, a nie o olej przekładniowy we wspomaganiu.
Wyciągnąć ze zbiorniczka płynu hamulcowego ten płyn co jest, żeby w momencie dolewania nie mieszał się stary z nowym.
Pompować: padł hamulca wcisnąć, odkręcić odpowietrznik i niech zejdzie płyn, zakręcić odpowietrznik, puścić pedał hamulca, dolać nowego płynu i tak w kółko, aż nie zacznie lecieć nowy płyn i tak z każdym kołem ( zaczynając od tego które jest najdalej od zbiorniczka płynu/pompy, od tego do którego są najdłuższe przewody hamulcowe ).
Różnie to bywa
Płyn wymienić i tak by wypadało bo ja trochę nim urzęduję, a Bóg raczy wiedzieć w ogóle kiedy był wymieniany.
Sondę lambda miałem z 1994r ja auto
( padła w 1 miesiąc po kupnie auta przeze mnie ).
Pytania po to bo nie wiem ile płynu będzie mi potrzebne na takie "przepłukanie" układu hamulcowego, ale odpowiedzi nie doczekałem się w czasie jaki był mi potrzebny i już kupiłem 1L jak braknie to będzie lipa.
Drugie pytanie jest odnośnie tego że nie wiem jak to jest z ABS-em i nie chciał bym żeby w jakichś tam elektrozaworach, czy gdzie indziej został stary płyn, bo zapłon nie był włączony i się coś nie otworzyło itp.
Dla tego wole najpierw zapytać, niż później żałować że nie zapytałem.

Płyn wymienić i tak by wypadało bo ja trochę nim urzęduję, a Bóg raczy wiedzieć w ogóle kiedy był wymieniany.
Sondę lambda miałem z 1994r ja auto

Pytania po to bo nie wiem ile płynu będzie mi potrzebne na takie "przepłukanie" układu hamulcowego, ale odpowiedzi nie doczekałem się w czasie jaki był mi potrzebny i już kupiłem 1L jak braknie to będzie lipa.
Drugie pytanie jest odnośnie tego że nie wiem jak to jest z ABS-em i nie chciał bym żeby w jakichś tam elektrozaworach, czy gdzie indziej został stary płyn, bo zapłon nie był włączony i się coś nie otworzyło itp.
Dla tego wole najpierw zapytać, niż później żałować że nie zapytałem.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Dodam tylko że zbędna robota to przepłukiwanie. Chyba że się zmieniało pompę hydrauliczną albo ABS. Solidnie odpowietrzyć wszystkie koła dolewając świeży płyn i uważając żeby nie brakło go w zbiorniczku, bo dopiero wówczas może zapowietrzyć się pompa i kłopot. Parametry płynu wystarczająco się poprawia a kolejne odpowietrzanie można zrobić wcześnie.
Ale jak kto chce.
ABS się nie naprawi od tego, może to tylko usterka na kablach czy wtyczkach
Ale jak kto chce.
ABS się nie naprawi od tego, może to tylko usterka na kablach czy wtyczkach
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
"wtyczkach" to nie błąd czujnika przy kole, tylko elektrozaworu wyjściowego w pompie, a wtyczka przy pompie cała ( przypadek z ABS w Fiacie Marea to piny we wtyczce ugniły, dla tego od razu sprawdzałem wtyczkę przy ABS-ie ).
Co do ilości płynu to muszę dokupić minimum jeszcze 0.5L do 1L ( dla tego moje pytanie ).
Z tym przepłukiwaniem to wolę zrobić przy jednej robocie przelać przez układ więcej płynu, bo tylko mogę się domyślać kiedy był wymieniany, bo jak czujnik temp. płynu chłodniczego i sonda lambda ( były oryginalne, te co fabryka wsadziła
) to lepiej przepłukać. Teściu sobie po pompuje
i mam nadzieje że wszystkie odpowietrzniki są całe.
Co do ilości płynu to muszę dokupić minimum jeszcze 0.5L do 1L ( dla tego moje pytanie ).
Z tym przepłukiwaniem to wolę zrobić przy jednej robocie przelać przez układ więcej płynu, bo tylko mogę się domyślać kiedy był wymieniany, bo jak czujnik temp. płynu chłodniczego i sonda lambda ( były oryginalne, te co fabryka wsadziła

- Paweł Marek
- V.I.P.
A czy ja pisałem o wtyczkach przy czujnikach? Miałem na myśli wszystkie 

i o to wznoś modły do swojego Boga, dzień wcześniej zapodaj na odpowietrzniki Cole albo innego dobrego penetratora.Gawior pisze:mam nadzieje że wszystkie odpowietrzniki są całe
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Już po bólu
Odpowietrzniki wszystkie były na szczęście całe.
Płyn wymieniony i jaki na razie ABS działa.
Dzięki memekk222

Odpowietrzniki wszystkie były na szczęście całe.
Płyn wymieniony i jaki na razie ABS działa.
Dzięki memekk222