Szukałem, szukałem i żadnej przydatnej informacji dla mnie nie znalazłem. Szyberdach otwierał się, uchylał się, ale nie zawsze chciał się zamknąć - np. zamykał się zamykał i naraz stop nic nie działa nie słychać przekaźnika (otwierać się otwierał) i trzeba było trochę poczekać aż mu się znowu zachce ( tak ze godzinę) i znowu zamykał się tak długo ile mu się chciało. Krótko mówiąc czasami trzeba było zamykać na raty. Teraz jest tak - gdy nacisnę przycisk otwierania - szyberdach ładnie działa. Nacisnę przycisk zamykający - nic się nie dzieje (czasami słychać działanie przekaźnika). Po naciśnięciu przycisku uchylającego szyberdach także nic się nie dzieje.
Dzisiaj zabrałem się za naprawę.
Najpierw sprawdziłem panel z tymi trzema przyciskami i wszystko działa - na wyjściu są cztery płaskie bolce o numerach od 1 - 4.
otwieranie szyberdachu >>> 4 i 3
zamykanie szyberdachu >>> 2 i 3
uchylanie szyberdachu >>> 1 i 3
(tak napisałem - może komuś się przyda)
Sprawdzałem szyberdach przez połączenie przewodem bezpośrednio do wtyczki ale też nic.
Ok. Teraz wymontowałem moduł - rozkręciłem go sprawdziłem wszystkie styki i wszystko było ok. Wziąłem sam silnik podłączyłem pod akumulator żeby się upewnić i też wszystko ok. Chodziłem, kręciłem, sprawdzałem, montowałem, wymontowywałem znowu montowałem i nie wiem co w tym szyberdachu jest zepsute. Wreszcie poskładałem wszystko i wsadziłem na swoje miejsce. Jeszcze przed wyjściem z auta sprawdziłem sobie czy coś działa (a nuż się samo naprawiło:)) i okazało się że i na przycisku otwieranie, i na przycisku zamykanie - szyberdach się otwiera:| ; środkowy przycisk - uchylania nie działa.
Czy ktoś miał podobny problem? Czy ktoś może akurat wie dlaczego tak się dzieje i która część szyberdachu jest za to co się dzieje odpowiedzialna?
Naprawa szyberdachu (zdjęcia)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
tu masz temat związany z zabezpieczeniem termicznym szybra:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=183489
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=183489