Chłodnica oleju puszcza płyn - czy to możliwe?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Chłodnica oleju puszcza płyn - czy to możliwe?
Witam,
czy jest możliwość, żeby chłodnica oleju puszczała płyn do oleju? Ubywa mi płyn chłodniczy, ciężko dokładnie stwierdzić ile, szereg objawów wskazujących na uszczelkę pod głowicą wykluczyłem, chociaż też biorę ją pod uwagę. Płyn w zbiorniku jest czysty.
czy jest możliwość, żeby chłodnica oleju puszczała płyn do oleju? Ubywa mi płyn chłodniczy, ciężko dokładnie stwierdzić ile, szereg objawów wskazujących na uszczelkę pod głowicą wykluczyłem, chociaż też biorę ją pod uwagę. Płyn w zbiorniku jest czysty.
tak chłodniczka oleju może byś nieszczelna i może puszczać wodę do oleju żeby ją sprawdzić trzeba ja wymontować zaślepić jeden króciec wody do drugiego podpiąć kompresor chłodniczkę wsadzić do wody dmuchnąć tak z 3 bary i zobaczyć czy nie idzie powietrze
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP

mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
MK4 VR6 4x4 AQP

mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
edzio pisze:ciśnienie oleju jest większe od ciśnienia wody.Czyli nie możliwe.AD6 pisze:tak chłodniczka oleju może byś nieszczelna i może puszczać wodę do oleju
trzeba jeszcze pamiętać że olej jest gęstszy od wody (płynu) co może powodować to że nie przeciśnie go przez niewielkie pęknięcia a płyn się będzie dostawał np. na zgaszonym silniku kiedy nie ma ciśnienia oleju zresztą nie będę się kłócił bo to nie ma sensu powiem tylko że sam doświadczyłem tego problemu u siebie więc wiem co pisze chłodniczka była pęknięta dostawała się woda do oleju a właśnie na odwrót nie sprawdziłem ją w ten sposób jak napisałem po wymianie problem zniknął
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP

MK4 VR6 4x4 AQP

tak w tej chłodniczce jest cały czas płyn i cały czas olej
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP

MK4 VR6 4x4 AQP

- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Wtedy przy padniętej uszczelce pod głowicą zawsze byłby olej w płynie a nie na odwrót...a różnie to bywa. Ja myślę podobnie jak AD6.edzio pisze:ciśnienie oleju jest większe od ciśnienia wody.Czyli nie możliwe.
Jazz_Blue jak nie masz pewności to najlepiej wymontuj i sprawdź tą chłodniczkę tak jak wyżej koledzy piszą.