Witam wszystkich!!!
Mianowicie mam taki problem gdy dziś odpaliłem auto usłyszałem osty dźwięk tarcia.
Po otworzeniu klapy silnika wyraźnie było słychać ze dobiega on ze sprężarki klimatyzacji.
Po przełączeniu na AUTO na klimatroniku tarcia nie słychać , natomiast po włączeniu ECON od razu pojawia się mocne zrzędzenie. Byłem u mechanika który mówi że to na pewno sprężarka klimy ale nie jest pewny czy też może sprzęgiełko.Jedno i drugie do wymiany??? Co o tym myślicie???
Golf 4 TDi 115km
Z góry dzięki!
Sprężarka klimy (Mocne dzwięki tarcia)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Witam, na codzień pracuje w chłodnictwie i klimatyzacjach także samochodowych.
Powiem tak kółko na spręzarce jest na sprzęgle elektromegnetycznym. Jeżeli kółko ci hałasuje podczas wyłączonej klimy to bedzie to problem z kołem pasowym, łożyskiem. Elektromagnes - jeśli załącza to nie ma nic z tym wspólnego. Jeżeli spręzarka hałasuje podczas swojej pracy... to już mniej ciekawie.. jeżeli klimatyzacja daje dość dobrze ok 4 stopnie C na wydmuchu, Ciśnienie na wężu ssącym (grubszym) jest około 0,1 Bara w porywach do 0,7bar a na tłocznym ok 18bar do 23bar to spręzarka jest dobra bo ma wydajność. Remont spręzarki jest dość kosztowny, proponowałbym kupić coś uzywanego.. a Czynnik chłodniczy, pojechać do firmy która sie w tym specjalizuje i oni ci odessią ten gaz i zawsze taniej.. U nas napełnienie klimy to koszt około 100-120zł
PS Gazu w takiej klimie bedzie ok 4 atmosfery..
Powiem tak kółko na spręzarce jest na sprzęgle elektromegnetycznym. Jeżeli kółko ci hałasuje podczas wyłączonej klimy to bedzie to problem z kołem pasowym, łożyskiem. Elektromagnes - jeśli załącza to nie ma nic z tym wspólnego. Jeżeli spręzarka hałasuje podczas swojej pracy... to już mniej ciekawie.. jeżeli klimatyzacja daje dość dobrze ok 4 stopnie C na wydmuchu, Ciśnienie na wężu ssącym (grubszym) jest około 0,1 Bara w porywach do 0,7bar a na tłocznym ok 18bar do 23bar to spręzarka jest dobra bo ma wydajność. Remont spręzarki jest dość kosztowny, proponowałbym kupić coś uzywanego.. a Czynnik chłodniczy, pojechać do firmy która sie w tym specjalizuje i oni ci odessią ten gaz i zawsze taniej.. U nas napełnienie klimy to koszt około 100-120zł
PS Gazu w takiej klimie bedzie ok 4 atmosfery..
Ostatnio zmieniony czw kwie 15, 2010 23:54 przez Johnatan, łącznie zmieniany 1 raz.