ABS - błąd elektrozaworu tylnego koła, ale czasem działa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

ABS - błąd elektrozaworu tylnego koła, ale czasem działa

Post autor: Gawior » wt mar 23, 2010 22:33

Witam. Kiedyś już pisałem o mojej przypadłości z systemem ABS.
Komputer wyświetlał mi błąd ( nie pamiętam numeru ) o elektrozaworze prawego tylnego koła ( nie pamiętam czy elektrozawór wejściowy czy wyjściowy ).
Przez całą zimę świeciła się kontrolka i wczoraj doszedłem do wniosku że ją unieszkodliwię :satan: ( obetnę jedną nóżkę żaróweczki ).
Przekręciłem kluczyk żeby jeszcze zobaczyć jak ładnie świeci. Po przekręceniu kluczyka zamrugała i zgasła. Popróbowałem parę razy i za każdym razem gasła. Podczas jazdy ABS działał jak należy podczas niedużego odcinka. Dojechałem do domu i zostawiłem auto na kilka godzin, a wieczorem o 22 już kontrolka nie zgasła i ABS nie działał.
Rano jak jechałem do pracy to znowu przestała świecić, ale po pracy znowu to samo i się świeci i tak aż do teraz.
Od czego może tak być ?
Czy jak by był walnięty elektrozawór to by nie działał chyba w ogóle, a nie raz tak, a raz tak.

wojtas46
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: wojtas46 » śr mar 24, 2010 17:27

Musisz oblukać czujnik przy kole które wskazał Ci komp , może być coś z kostką przy czujniku , warto też przeczyścić słoneczko lub sam czujnik do wymiany

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » śr mar 24, 2010 18:02

Odgrzebałem wcześniejszy mój temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=300458
i błąd to: N133 - Elektrozawór wyjściowy prawy tył

No tak czujnik...
Ale błąd w komputerze pokazuje że to elektrozawór, który jest chyba przy pompie.
Ktoś mi podpowiedział że miał problem we Fiacie Marea z ABS-em i powodem tego były ugnite piny w kostce.
Sprawdzałem kostkę, która jest przy ABS-ie, w sumie to kostki i są dobre.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”