duże spalanie i temp. oleju bardzo niska
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
duże spalanie i temp. oleju bardzo niska
witam, mam takie problem. posiadam golfa 3 1.6 75 koni mechanicznych (+ lpg sekwencja) . w trakcie zimy samochód spalał bardzo dużo. myślałem że to dlatego że w tym roku w trakcie zimy występowały bardzo niskie temperatury. przejeżdzam codziennie 4 km. odcinki (2 km)z domu do pracy i spowrotem (2km). ja osobiście nie znam się zbytnio na samochodach. ojciec (chyba przed zimą gdy pojawiły się pierwsze przymrozki) wymienił u mechanika olej chłodzący na jakiś przeznaczony na zimę i nie jestem pewny ale chybna także olej silnikowy ale tego nie jestem pewny. teraz temperatury wymoszą mniej więcej od 10 do 12 stopni w dzień. myślałem że spalanie się unormuje. jedlakże tak się nie stało. od dnia wymiany oleju chłodniczego wskazówka temp. oleju cały czas byłą na 0 ( na tych białych kreskach). po przejechaniu pewnego odcinka wskazówka ta podnosiła się do 40-60 stopni. myślałem że teraz to się zmieni i wskazówka będzie tak jak kiedyś czyli na środku lecz przy uruchamianiu zawsze jest na 0.dopiero po przejechani 1,5 km się troche podnosi co to może być. czy to wina oleju? czy powinnem wymienić płyny przeznaczone na zime na te letnie. gdy zatankuje pełen bak (chyba 55l.) benzyny spalam go w trakcie dwóch miesięcy (przejeżdzam tylko 4 km. dziennie).
silnik przy temp otoczenia ok 0 st. powinien sie nagrzać do 90 st po ok 10 min pracy i taka temp trzymać jeżeli tak nie jest trzeba wymienić termostat układu chłodzenia.
nie olej tylko płyn i nie ma płynów na lato i na zimę jest tylko jeden płyn chłodniczy
matti432 pisze:wymienił u mechanika olej chłodzący na jakiś przeznaczony na zimę
nie olej tylko płyn i nie ma płynów na lato i na zimę jest tylko jeden płyn chłodniczy