kontrolka oleju i ladowania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wojtf23
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

kontrolka oleju i ladowania

Post autor: wojtf23 » pt mar 12, 2010 00:40

Witam kolego. otoz mam problem w sowim t4 po wymianie sprzegla i wlozeniu silnika na swoje miejsce przy zapalonym silniku zalacza sie kontrolka ladowania i swieci sie kotrolka oleju ( nie wiem czy mruga bo brat jest w krakowie z tym samochodem i nie powiedzial czy miga czy swieci.) co moze byc problemem?????

Wszystko przed wymiana sprzegla bylo ok. wszystko jest dobrze podlaczone.

Czy to moze byc wina alternatora????

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pt mar 12, 2010 07:25

do alternatora dochadza 2 przewody: - jeden idzie do akumulatora (gruby czerwony, przewaznie jest podlaczony do akumulatora przez zacisk na rozruszniku) a dugi idzie do kontrolki ladowania
najpradopodobniej chodzi o disela wiec dochodzi jeszcze jeden przewod ktory idzie do obrotomierza
niech brat odlaczy te dwa cienkie przy altku i zobaczy czy wtedy sie pali kontrolka od ladowania - jezeli zgasnie to wina alternatora (brak ladowania), jezeli sie bedzie ciagle palila to jest zwarcie w instalacji i przewod ktry idzie do kontrolki dotyka masy
jak odlaczy czujnik oleju to powinna zgasnac kontrolka (nie wiem jak w tym silniku ale czasami sa 2 czujniki oleju) - jezeli zgasnie to uszkodzony czujnik lub zbyt male cisnienie oleju, jezeli nie zgasnie to zwarcie w instalaji i przewod od czujnika dotyka masy

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”