Jaki plyn hamulcowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki plyn hamulcowy
mam mozliwosc tanszego zakupu plynu hamulcowego DOT 3 firmy Comma.Szukalem ale nic na ten nie znalazlem tu. Polecacie, czy to nie najlepszy wybor? DOT 3 jest ok czy lepszy bedzie DOT 4?Nigdy wczesniej tego nei robilem(i ktos bedzie ze mna) ale tak z ciekawosci-czy oprocz wymiany plynu cos sie jeszcze wymienia? Co warto sprawdzic?(klocki z przodu i okaldziny z tylu sa ok)
kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
- wasiak
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
kup dot 4
ja osobiście używam ate płynu
nie jest drogi a wg producenta wymiana co 2 lata
klocki szczeki tarcze bębny przyda się posprawdzać zawsze
choć nie musisz nic rozkładać przy wymianie płynu
po prostu odkręcasz kalamitke przy danym hamulcu i pompujesz płyn pedałem hamulca az zacznie płynąc świeży
i tak po kolei każde kolo zaczynaj od najdalszego czyli tył pasażera kończ na najbliższym przód kierowcy
uważaj żeby w zbiorniczku zawsze był płyn żeby pompa nie zassała powietrza bo trzeba będzie sie bawić od początku
ja osobiście używam ate płynu
nie jest drogi a wg producenta wymiana co 2 lata
klocki szczeki tarcze bębny przyda się posprawdzać zawsze
choć nie musisz nic rozkładać przy wymianie płynu
po prostu odkręcasz kalamitke przy danym hamulcu i pompujesz płyn pedałem hamulca az zacznie płynąc świeży
i tak po kolei każde kolo zaczynaj od najdalszego czyli tył pasażera kończ na najbliższym przód kierowcy
uważaj żeby w zbiorniczku zawsze był płyn żeby pompa nie zassała powietrza bo trzeba będzie sie bawić od początku
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
Zalej DOT-4. Jest następcą DOT-3, ma wyższą temperaturę wrzenia.
Mi ubywa nieco płynu. Nie widać wycieków ale ubywa więcej niż na normalne zużycie klocków.Płyny DOT 3, DOT 4, DOT 5.1 są ze sobą mieszalne, ale zalecamy stosowanie płynów zgodnie z zaleceniami producenta motocykla, które rozpoznacie po napisach na pokrywkach zbiorników płynu typu „DOT 3 only", lub „DOT 4 only". Płyn DOT 5 jest niemieszalny z innymi płynami, a jego zastosowanie w układzie do tego nie przystosowanym może doprowadzić do uszkodzenia uszczelek w tymże układzie.
Ostatnio zmieniony czw mar 11, 2010 17:10 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.