automat nie przełącza biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
automat nie przełącza biegów
Witam wszystkich.Vag wykazał takie błędy:00281-czujnik prędkości jazdy brak sygnału statycznie-zegar pokazuje prędkość i czujnik liczby obrotów skrzyni biegów g38-brak sygnału statycznie.Wymieniłem g38,ale nic się nie zmieniło,ciekawe dlaczego?
bogmaj
To, że VAG ci pokazał, że to czujnik niestety nie koniecznie oznacza, że sam czujnik jest walnięty. Może to być coś pomiędzy czujnikiem, a ECU. Np. przetarty kabel, wyrobione styki we wtyczce, itp. Dla przykładu podam, że u mnie w Mk3 kiedyś zapaliła się kontrolka ABS i VAG pokazał, że to czujnik w kole. Poleciałem do IC, kupiłem czujnik, a na kanale u mechanika okazało się, że to uwalony był kabelek we wtyczce
. Nie oznacza to oczywiście, że na 100% ta sama przyczyna będzie u Ciebie ale warto, oprócz samego czujnika, posprawdzać inne rzeczy bezpośrednio z nim związane.

-
- Użytkownik
Sprawdzałem kable w samej wtyczce i są w porządku.Nie wiem czy przypadkiem nie będę musiał wymienić też g68,ponieważ wyczytałem,że one ze sobą współpracują tylko,że prędkość jazdy zegar wskazuje.Wszystkie styki we wtyczkach też w porządku.Ciekawe czy to przypadkie nie jest winien komputer skrzyni.
[ Dodano: 05 Mar 2010 12:21 ]
A czy ktoś zna lokalizację drugiego czujnika g38 w skrzyni ag4 01M,bo podobno są dwa.Jeden wymieniłem ten przy chłodnicy i nic nie pomogło.
[ Dodano: 05 Mar 2010 12:21 ]
A czy ktoś zna lokalizację drugiego czujnika g38 w skrzyni ag4 01M,bo podobno są dwa.Jeden wymieniłem ten przy chłodnicy i nic nie pomogło.
bogmaj