automat nie przełącza biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bogmaj22
Użytkownik
Użytkownik

automat nie przełącza biegów

Post autor: bogmaj22 » czw mar 04, 2010 16:21

Witam wszystkich.Vag wykazał takie błędy:00281-czujnik prędkości jazdy brak sygnału statycznie-zegar pokazuje prędkość i czujnik liczby obrotów skrzyni biegów g38-brak sygnału statycznie.Wymieniłem g38,ale nic się nie zmieniło,ciekawe dlaczego?

bogmaj

Awatar użytkownika
Yuri
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Yuri » czw mar 04, 2010 16:50

To, że VAG ci pokazał, że to czujnik niestety nie koniecznie oznacza, że sam czujnik jest walnięty. Może to być coś pomiędzy czujnikiem, a ECU. Np. przetarty kabel, wyrobione styki we wtyczce, itp. Dla przykładu podam, że u mnie w Mk3 kiedyś zapaliła się kontrolka ABS i VAG pokazał, że to czujnik w kole. Poleciałem do IC, kupiłem czujnik, a na kanale u mechanika okazało się, że to uwalony był kabelek we wtyczce :bajer:. Nie oznacza to oczywiście, że na 100% ta sama przyczyna będzie u Ciebie ale warto, oprócz samego czujnika, posprawdzać inne rzeczy bezpośrednio z nim związane.

bogmaj22
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bogmaj22 » czw mar 04, 2010 16:59

Sprawdzałem kable w samej wtyczce i są w porządku.Nie wiem czy przypadkiem nie będę musiał wymienić też g68,ponieważ wyczytałem,że one ze sobą współpracują tylko,że prędkość jazdy zegar wskazuje.Wszystkie styki we wtyczkach też w porządku.Ciekawe czy to przypadkie nie jest winien komputer skrzyni.

[ Dodano: 05 Mar 2010 12:21 ]
A czy ktoś zna lokalizację drugiego czujnika g38 w skrzyni ag4 01M,bo podobno są dwa.Jeden wymieniłem ten przy chłodnicy i nic nie pomogło.

bogmaj

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”