Hamulec puścił podczas hamowania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
xlsss
Użytkownik
Użytkownik
Auto: MK3
Silnik: AAZ
Kontakt:

Hamulec puścił podczas hamowania

Post autor: xlsss » pn mar 01, 2010 16:18

Witam. Miałem godzinę temu taką sytuację iż podczas dojeżdżania do skrzyżowania zacząłem hamować powoli i stopniowo mocniej, aż pedał poszedł całkiem w dół i przestał hamować i wjechałem sobie na krzyżówkę :crazy: Na szczęście nikt nie jechał ani z lewej ani z prawej. Jechałem około 50km/h. Dodam, że nie dawno wymieniałem wężyk od przewodu hamulcowego przy lewym przednim kole( od strony kierowcy ), sprawdzałem to płyn nie wycieka, hamulec po kilku próbach znowu zaczął hamować ale jest obawa, że kiedyś znowu zdarzy mi się taka sytuacja.

Czy to mogą być oringi od pompy hamulcowej ? Dodam też, że mam ABS'y ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie :crazy:

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn mar 01, 2010 16:38

wszystko na to wskazuje ze to pompa przepuszcza na sekcjach

Awatar użytkownika
xlsss
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: xlsss » pn mar 01, 2010 17:31

Czyli pompa do wymiany czy wystarczy zestaw naprawczy (uszczelki itp) ??

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » pn mar 01, 2010 18:58

xlsss pisze:Czyli pompa do wymiany czy wystarczy zestaw naprawczy (uszczelki itp) ??
Zestaw naprawczy powinien wystarczyć - ale z zestawami to trochę loteria.nie zawsze się zgadza z tym co jest w pompie.
Że pompa puszcza między sekcjami to wiadomo... :pub:

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

Awatar użytkownika
TOMASZ13
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: TOMASZ13 » pn mar 01, 2010 19:13

a kiedy wymieniałeś płyn hamulcowy??? :grin:
jak sie zagotuje to pedał tez sobie spokojnie tonie w podłodze (przerabiałem to w aucie chyba kumpla) w moim przypadku w mk3 z tyłu w bębnie wyskoczył mi cylinderek wcisnąłem go i działa :goof: ale wole chuchać na zimne i go wymieniłem, :grin: jednak sadze ze to płyn o ile jak autko sobie odstoi i wystygnie znowu zacznie hamować o tyle to jest zawodniony płyn

GOLF mk3 1997 1,6 101KM
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=440492

Awatar użytkownika
xlsss
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: xlsss » pn mar 01, 2010 19:32

Płyn był wymieniany ok 5 roku temu tak jak wężyk bo wtedy był dziurawy i cały płyn mi wyleciał. Wczoraj wracałem z Wrocławia i wszystko było ok. Dzis pierwsze uruchomienie samochodu i po 20 minutach ten przypadek z hamulcem więc chyba się nie zagotował ? Auto mam dwa lata i pierwszy raz mi się to zdarzyło :crazy:

[ Dodano: 01 Mar 2010 18:33 ]
A orientujecie się ile kosztują takie zestawy naprawcze z wymianą u mechanika ? tak na oKo ?

Awatar użytkownika
TOMASZ13
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: TOMASZ13 » czw mar 04, 2010 21:24

[quote="xlsss"]Płyn był wymieniany ok 5 roku temu tak jak wężyk bo wtedy był dziurawy i cały płyn mi wyleciał. Wczoraj wracałem z Wrocławia i wszystko było ok. Dzis pierwsze uruchomienie samochodu i po 20 minutach ten przypadek z hamulcem więc chyba się nie zagotował ? Auto mam dwa lata i pierwszy raz mi się to zdarzyło :crazy:

wiesz nie wiem czy wszystkie wężyki wymieniałeś ale napisze może pomogę :crazy: widzisz jak wymienisz płyn poprzez wlanie nowego a stary nie będzie do końca spuszczony to się można w :ass: pocałować bo stary płyn który jest przy zaciskach może już niemieć tych właściwości a nowy się z nim nie wymiesza :otepienie: po prostu stary płyn będzie naciskany może tez jak koledzy wspominali pompka siada i daje zbyt niskie ciśnienie a może masz gdzieś wyciek np. w bębnie (ale wtedy miga kontrolka bo za mało płynu) jedno jest pewne jedz z tym do mechanika zapewne szybko ci powiedzą co to może być bo wiesz z hantlami żartów niema
jak dojdziesz co to było to daj znać

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”