Witam!!!
Od pewnego czasu przy zapalaniu(ale po zgaśnięciu wszystkich kontrolek) a czasem i wtrakcie jazdy słychać trzykrotny sygnał dzwiękowy. Jak wyczytałem w istrukcji obsługi świadczy on o niskim poziomie oleju ale powinien sie pojawić razem z zapaleniem żółtej kontrolki oleju, natomiast mnie sie ona nie zapala, a kontrolka jest raczej sprawna bo sie zaświeca na krótko podczas zapalania. Czy ktoś już to miał??? co to może oznaczać bo mój mechanik nie ma pojęcia. Dodam tylko że olej świeżo wymieniony i w odpowiedniej ilości.
Inna sprawa to wskażnik temperatury czasami potrafi spaść do zera dosłownie w ciągu 5 sekund i spowrotem wzrosnąć do 90 w kolejnych 5 sekundach i aby było ciekawie wszystko to się dzieje gdy stoje na światłach czyli brak strumienia powietrza który mógłby tak szybko schłodzić silnik. Czy zgodzicie się ze mną że to wina raczej czujnika ewentualnie samej wskazówki???
mk IV 1,9TDI dziwny sygnał błędu, jakby coś z olejem!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Re: mk IV 1,9TDI dziwny sygnał błędu, jakby coś z olejem!
Masz czwórke więc musisz się liczyć z tym że metodą mechanika złotej rączki mozesz długo szukać przyczyny, jest diagnoza podjechać , sprawdzić czasami uszkodzony czujnik potrafi różne cuda odwalać i możesz pół fury rozebrać a nie znajdziesz przyczyny !! Jak mechanik nie ma złącza do diagnozy..... czas go zmienic albo podjechać na diagnoze, zobaczyć co jest grane i jak coś wyjdzie.... podjechać do chłopa jak jest dobry i uczciwy w robocie !!!! Tylko żeby nie było że ktoś zrobi diagnoze, usunie błędy i powie że OK !!! Bo zanim od niego wyjedziesz ten błąd wskoczy z powrotem !!!
Naturalnie jeżeli nie jest sporadyczny !!!!!!! czyli np. odłączona przepływka na załączonej stacji !!!
czasami trzeba coś wymienić żeby błąd zniknął...
sryy że się tak rozwodze ale czasami przyjeżdżają wózki i informują że ktoś robił diagnoze, skasował błędy i powiedział że OK a wózek nie jedzie !!!!!!!!