Producent bębnów hamulcowych.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Producent bębnów hamulcowych.
Czy ktoś wie jaki jest producent oryginalnych bębnów hamulcowych do VW Golfa Mk3?
Ostatnio zmieniony śr lut 17, 2010 18:39 przez henio8, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tu się gościu ogłasza ,że ma oryginały , spytaj go to ci może odpowie http://www.allegro.pl/item896759237.html . A swoją drogą nie widzę większego sensu pakowania kasy w oryginalne bębny, są zamienniki w dużo lepszych cenach. Bęben nie jest tak ważny jak dobra tarcza hamulcowa, tu nie warto oszczędzac ale tył nie hamuje tak mocno więc po co przepłacac. ale w koncu to twoje auto kup co uważasz. pozdr
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Właśnie o to kolega pyta czyli jaka firma robi dla volkswagena, żeby nie trzeba było kupować z ASO czy też z ASO ze zniżką od naszego kolegi z forum.
Systemy hamulcowe do volkswagenów z tamtych lat robił trzy firmy - Lucas, Ate oraz Girling. Niektóre mk2 mają zacisi ATE na systemie lucasa, inne girlinga na systemie też lucasa.
Obojętnie którą markę wybierzesz to będziesz mógł powiedzieć że masz część identyczną z oryginalną z ASO.
Te z allegro nie wyglądają na oryginały. Nie widać oznaczeń/logo VW. Markerem może każdy napisać cokolwiek. Poza tym z tego co się orientuję to obecnie jedynie ATE maluje taką szarą farbą bębny i tarcze. ATE = oryginałowi z ASO jednak to nie uprawnia nazwania częsci z rynku wtórnego oryginalną. W świetle prawa oryginał jest tylko z ASO, a kto ma wiedze odpowiednią to znajdzie to samo na rynku części zamiennych tylko trzeba się na tym trochę znać. pzdr
Systemy hamulcowe do volkswagenów z tamtych lat robił trzy firmy - Lucas, Ate oraz Girling. Niektóre mk2 mają zacisi ATE na systemie lucasa, inne girlinga na systemie też lucasa.
Obojętnie którą markę wybierzesz to będziesz mógł powiedzieć że masz część identyczną z oryginalną z ASO.
Te z allegro nie wyglądają na oryginały. Nie widać oznaczeń/logo VW. Markerem może każdy napisać cokolwiek. Poza tym z tego co się orientuję to obecnie jedynie ATE maluje taką szarą farbą bębny i tarcze. ATE = oryginałowi z ASO jednak to nie uprawnia nazwania częsci z rynku wtórnego oryginalną. W świetle prawa oryginał jest tylko z ASO, a kto ma wiedze odpowiednią to znajdzie to samo na rynku części zamiennych tylko trzeba się na tym trochę znać. pzdr
Zalozylem kiedys temat, ktory mial za zadanie zbudawac liste producentow robiacych czesci dla ASO, zeby ludzie, ktorzy nie maja takowej wiedzy mogli sobie kupic "orginal" tylko bez znaczka. Niestety w Polsce dziala zasadza wiem ale nie powiem, wiec temat umarl i zostal usuniety z jedna pozycja na liscie. Mianowicie czesci zawieszenia dla ASO robi Lemforder. Teraz mialby juz druga: hamulce - ATEsas_gti pisze:a kto ma wiedze odpowiednią to znajdzie to samo na rynku części zamiennych tylko trzeba się na tym trochę znać.
P.s. przepraszam za brak polskich znakow. Siedze w Wielkiej Brytani i nie mam polskiej klawiatury.
Właśnie! Chciałbym założyć taki właśnie temat, też o tym myślałem. Od siebie mogę dodać, że jeśli chodzi o Mk3 to niektóre części są oznaczone w ETCE jeśli chodzi o nazwę producenta, np. świece robią napewno NGK i BOSCH i może jakaś jeszcze firma, jeśli chodzi o org filtr paliwa do mojego silnika to robi go Sofima i jest on made in china, nie wiem czy w tym akurat przypadku nie lepiej kupić zamiennika np. Bosch, wycieraczki robi valeo, a wydech najprawdopodobniej bosal.Bednarus pisze:Zalozylem kiedys temat, ktory mial za zadanie zbudawac liste producentow robiacych czesci dla ASO, zeby ludzie, ktorzy nie maja takowej wiedzy mogli sobie kupic "orginal" tylko bez znaczka. Niestety w Polsce dziala zasadza wiem ale nie powiem, wiec temat umarl i zostal usuniety z jedna pozycja na liscie. Mianowicie czesci zawieszenia dla ASO robi Lemforder. Teraz mialby juz druga: hamulce - ATEsas_gti pisze:a kto ma wiedze odpowiednią to znajdzie to samo na rynku części zamiennych tylko trzeba się na tym trochę znać.
P.s. przepraszam za brak polskich znakow. Siedze w Wielkiej Brytani i nie mam polskiej klawiatury.
Byl juz zalozony, ale niestety sie nie rozwijal, bo kazdy kto wie to i tak nie powie. Pierwszy raz jak pojechalem moim (juz sprzedanym) Golfem do ASO, to trafilem na wpozadku czlowieka, ktory sypnal mi kilku producentow od poszczegolnych podzespolow, ale niestety to bylo szybko i poza Lemforder- zawieszenie wiecej nie zapamietalem :/